Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

NOK ET RAKETTREGN FRA GASA I HELGEN

                              Nok et rakettregn fra Gasa i helgen
Men bråket startet etter fredagsbønn i Jerusalem og arabisk vold mot jødisk turgåer.
 

 
Video-klipp fra den nyeste fredagsbønnen i Aksa-moskeen på Tempelhøyden i Jerusalem viser at imamen nok en gang mante muslim-ungdommene til frigjøringskamp: «Med ånd og blod skal vi frigjøre deg, Al Aksa», lyder det i opptaket.
Slike påstander – om at moskeene på Tempelhøyden er truet av «vantro jøder» og må «frigjøres» – har vært klassisk metode for volds-mobilisering blant arabiske muslim-ungdommer helt siden de arabiske jødedrapene i Jerusalem i 1920 – for over 100 år siden. Fredag hørte muslim-ungdommene i Aksa-moskeen den samme oppfordringen på nytt. Resultatet lot ikke vente på seg. Allerede samme kveld fikk israelske politifolk og en jødisk turgåer oppleve det.
 
På tur med hunden
På et arabisk video-opptak kan man se hvordan de arabiske ungdommene i Jerusalem gikk løs på Eli Rosen, en jødisk 27-åring som var ute på kveldstur med hunden sin. De arabiske ungdommene angrep ham i Sjimon Tsadik-bydelen i Øst-Jerusalem, et område som på arabisk kalles Sjeikh Jarra.
Området er især beryktet for den arabiske massakren på en busslast full av jødiske sykepleiersker og leger på vei til hospital-tjeneste i Jerusalem under Uavhengighetskrigen i 1948. I senere år er området blitt omstridt igjen etter at mange jøder flyttet tilbake til boliger som jøder ble jaget bort fra under de aller første arabiske opptøyene i 1920. Disse boligene inkluderte blant annet hovedkvarter-boligen til stormufti og stornazist al Husseini.
 
«Jehud, jehud!»
Fredag kveld ble tur-gåer Eli Rosen (27) og hunden hans plutselig angrepet av flere dusin arabiske ungdommer. «Jehjud, jehud!» ropte ungdommene, «Det der er en jøde, det der er en jøde!»
På det arabiske video-opptaket ser man ungdommene slå Eli Rosen med stokker og sparke ham mens han ligger nede på asfalten. Hunden prøver å forsvare ham, men angriperne er for mange. Rosen greier imidlertid å kare seg på bena igjen og løper sjanglende bort, mens ungdommene fremdeles prøver å ramme ham med spark og slag.
Israelske politi og grensepoliti kom etter hvert kom til. De ble straks angrepet med blant annet steinkasting. Flasker med brennende væske ble kastet mot bilene deres. I internasjonale medie-versjoner fredag kveld ble det snakket «balansert» om «sammenstøt» mellom arabiske og jødiske «ekstremister». Men på sosiale medier flammet det opp heftig ramadan-preget arabisk begeistring over den nye voldsbruken for «frigjøring» av Aksa-moskéen.
 
36 raketter fra Gasa
Via de sosiale mediene spredte voldsbølgen seg fredag kveld lynraskt fra Øst-Jerusalem til Gasa. Også der ble det gate-opptøyer. Men der hadde man ingen turgående jøder å angripe. I stedet begynte man å skyte Qassam-raketter fra Gasa mot Israel. I løpet av natt til lørdag ble det skutt ut til sammen 36 raketter.
Det utløste mange alarmer i bo-områdene på israelsk side av grensen. Men ingen av angreps-rakettene forårsaket skade. Og det israelske rakettskjoldet Jernkuppelen trengte ikke å skyte ned mer enn åtte av de 36 angreps-rakettene. Det store flertallet ble skutt nærmest i hytt og vær. Flere av rakettene greide ikke en gang å passere sikkerhets-barriæren på grensen. Og av dem som greide det, falt mange ned i ufarlig ørkensand.
 
Hamas overlot spiller til Jihad
Ut fra dette bildet av rakettregnet mot Israel har man i Israel i helgen konkludert med at rakettene ikke ble skutt ut av Hamas-trente rakett-operatører, men av utrente ungdommer i regi av Islamsk Jihad. Hamas synes å ha latt ungdommene støtte opptøyene i Jerusalem, samtidig som Hamas selv ville unngå å provosere Israel til å besvare trakettregnet med full styrke.
Men for hver rakett som ble stanset av rakettskjoldet Jernkuppelen, intensiverte Israel gjensvarene. Resultatet var at rakettregnet fra Gasa på morgenkvisten lørdag døde ut. Og natt til søndag kom det bare to forvillede raketter. Som heller ikke gjorde skade.
 
Kokhavi avlyste USA-reise
Sjefen for den israelske generalstaben, general Aviv Kokhavi, skulle i helgen egentlig ha reist til USA sammen med en rekke andre sikkerhets-topper fra Israel. Formålet var å møte Biden-administrasjonens Iran-forhandlere, som strever med å gjeninnføre Obamas atomavtalen med Iran fra 2015. Trump (og Netanjahu) fikk den avtalen avlyst i 2018. I Israel er mange overbevist om at Bidens forhandlere for lengst har bestemt seg, og at de israelske sikkerhets-toppenes påvirknings-forsøk ville ha vært bortkastet tid.
Uansett bestemte Kokhavi seg for å bli hjemme i Israel for å lede de israelske sikkerhetsstyrkenes svar på de arabiske opptøyene i Øst-Jerusalem og Gasa.
 
To-stat-løsningen søkes gjenopplivet
Flere i Israel pekte i helgen dessuten på Biden-administrasjonens forsøk på å gjen-opplive to-stats-løsningen. Men nok en gang legger de arabiske opptøyene kjelker i veien for fredsløsninger basert på tostats-modellen. Når ungdoms-opptøyer kan startes og spres bare ved at en imam sier noen ord i en moské-preken under Ramadan, fins det ikke realistisk håp om varig fred basert på tostats-modellen, anføres det.
På Israels ytterste ytre høyre har enkelte røster tatt til orde for at Netanjahu-regjeringens reaksjon på opptøyene har vært altfor mild. Selv har Netanjahu gitt sikkerhets-organisasjonene ordre om å forberede seg på alle volds-eventualiteter.