Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

OPPOSISJONSLEDEREN I ISRAEL SLITER

Opposisjonslederen i Israel sliter
 
Idet opposisjonsleder Benny Ganz har få dager igjen av fristen for å danne ny israelsk regjering, ser det ut til at han stanger hodet i begge veggene, både veggen til høyre og veggen til venstre.
 

Av Odd Sverre Hove
 
Det største opposisjonspartiet i det israelske parlamentet Knesset kaller seg De Blå-Hvite. Det er en partiallianse av fire mindre partier. Lederen for De Blå-Hvite er den tidligere generalen Benny Ganz.
 
Det «umulige» valgresultatet
Senest onsdag kveld må han melde fra til president Reuven Rivlin om hvorvidt han greier å danne ny regjering på basis av det nærmest «umulige» valgresultatet. Velgerne ga De Blå-Hvite og to andre sentrum-venstre-partier til sammen bare 44 av de 120 folkevalgte i Knesset, mens sentrum-høyre-koalisjonen ledet av statsminister Benjamin Netanjahu fikk 56 av de 120 folkevalgte.
Ingen av gruppene er store nok til å danne regjering på egen hånd.
President Rivlin anbefalte de to lederne, Bibi og Benny (som de kalles i overskriftene), å gå sammen i en stor-koalisjon med statsminister-rotasjon mellom de to lederne. Men den planen har hittil strandet fordi en fraksjon av De Blå-Hvite går steilt imot å akseptere Netanjahu som statsminister i halve valgperioden, mens Netanjahu-fraksjonen stiller et absolutt krav om at også de religiøse partiene i hans fraksjon skal være med i storkoalisjonen.
 
De antisionistiske arabiske partiene
Partene har etter valget ført nervekrig og stillstandskrig mot hverandre i hele den fireukers-perioden da Netanjahu prøvde å danne regjering og dessuten i nesten hele fireukers-perioden til Benny Ganz.
Før helgen vokste det imidlertid frem et rykte om at Benny Ganz ville bryte alle tabuer og gå i valgsamarbeid med både de arabiske partiene på ytterste venstre fløy og dessuten det alliansefrie russiske innvandrerpartiet i sentrum. Det ville gitt grunnlag for en flertallsregjering.
Men en regjering som er avhengig av de antisionistiske arabiske partiene, kan bli handlingslammet i selve forsvars-politikken, og store deler av det politiske miljøet i Israel protesterte i hele helgen høylytt mot det alternativet. Til og med president Rivlin selv advarte i en samtale med opposisjonsleder Benny Ganz mandag morgen mot å gjøre regjeringen avhengig av de arabiske partiene.
Et mulig sluttresultat av den pågående nervepirrende regjeringsprosessen i Israel kan bli et tredje nyvalg innenfor ett eneste kalenderår. Men det er det ikke mange i Israel som har lyst på.