Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

OPPTAKT TIL FREDSPLAN: NETANYAHU PÅ BESØK I JORDAN

Dette besøket fant sted i forkant før amerikanerne besøker regionen om noen dager - kanskje med en fredsplan.

 

Ordet & Israel Danmark / Ole Bernhard Sørnbøe  25/6.18

Mandag var statsminister i Israel en tur i Jordan, hvor han møtte landets leder, kong Abdullah. Det er lenge siden de to har hatt et offisielt møte, og det var da heller ikke annonsert på forhånd. Forholdet mellom Israel og Jordan har siden sommeren 2017 vært dårlig. Her drepte en israelsk ambassadevakt to jordanere etter at den ene angrep ham med en skrutrekker.

Hva de to lederne drøftet, er ikke kjent. Men det har trolig vært om utsiktene for fred i regionen. At møtet finner sted akkurat nå, er ingen tilfeldighet. Om få dager kommer Donald Trumps to utsendinger til Midtøsten. Jason Greenblatt og svigersønn Jared Kushner på besøk til Qatar, Saudi-Arabia, Egypt og Jordan - og Israel selvfølgelig. Abbas og palestinske ledere i Ramallah vil de ikke besøke. De avviser å møte amerikanerne etter at den amerikanske ambassaden ble flyttet til Jerusalem.

 Det er svært positivt at forholdet mellom Jordan og Israel ser ut til å bli bedre. Jordan - og de andre landene som Kushner og Greenblatt skal besøke - blir sannsynligvis viktige aktører i den 'regional fredsplanen "som Trump lenge har arbeidet med.
Og nå kommer den fredsplanen, kanskje... Mange forventer at minst et eller annet slags initiativ i forbindelse med det amerikanske besøket. Det skal bli interessant å se hva den amerikanske presidenten - sannsynligvis i nært samarbeid med Netanyahu - har tenkt ut. Mye tyder en plan som på en eller annen måte skal få landene i regionen til å  legge press på palestinerne - og også i noen grad på Israel - for å få en løsning på konflikten.

Trump er en forretningsmann, og det kan godt tenkes å være hans tilnærming til fredsforhandlinger. Hvis han kan gi noe til - og trykke på - land i Midtøsten, slik at de har interesse i en fredsavtale mellom Israel og palestinerne, så kan det være en vei å gå. Spørsmålet er om palestinerne kan og vil holde seg til sin totale avvisning av USA som en fredsmegler. Kanskje får vi en del av svaret om kort tid.