Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

PLO FRYKTER EKSIL-LEDERS COMEBACK

Bilde Mohammed Dahlan

PLO frykter eksil-leders comeback

Tidligere lederskaps-rival i eksil, Mohammed Dahlan, skal angivelig ha bidratt til Emiratenes fredsavtale?

 

  

All verdens massemedier har i flere uker hatt store reportasjer om hvor heftig vred det palestina-arabiske lederskapet i Ramallah er blitt over den nye fredsprosessen mellom Israel og flere sunny-arabiske regimer. Overskrift etter overskrift har fortalt om hvor sveket og forrådt selvstyre-president Mahmoud Abbas og selvstyre-forhandler Saed Erekat føler seg på grunn av de nye sunny-arabiske fredsavtalene med Israel.

Sveket også av Den arabiske Ligaen
Ikke bare brøt disse sunni-landene med alle de årelange parolene om å støtte palestina-arabernes sak ved å opprettholde en felles arabisk forkastelses-front mot Israel. Men på toppmøtet i Den arabiske ligaen for to-tre uker siden opplevde palestina-araberne for første gang på mange årtier å få blankt nei på et krev om en fordømmelses-resolusjon mot Bahrain og Emiratene.

Selve Den arabiske liga tok altså saklig sett parti mot palestina-araberne og for de nye sunny-arabiske fredsavtalene med Israel.

Midt i alle avisreportasjene om dette palestina-arabiske raseriet er det dukket opp et personnavn som Mahmoud Abbas i Ramallah åpenbart fordømmer med ekstra heftig glød. Mannen heter Mohammed Dahlan. Han var en av Jasser Arafats kronprinser i den palestinaarabiske Selvstyremyndigheten frem til Arafat døde for 15 år siden. Men i nappetakene mellom kronprinsene etter Arafat – trakk Mohammed Dahlan det korteste strået og måtte flykte for livet.

I eksil i Emiratene
Det som så skjedde, var at Mahmoud Dahlan slo seg ned som forretningsmann og eksil-politiker i Emiratenes hovedstad Abu Dabi. Der ble han raskt meget velstående. Dessuten ble han personlig nær venn av Emiratenes kronprins, Mohammed bin Zayed, en mann som mange omtaler som det egentlige strategiske geniet bak den nye fredsprosessen mellom olje-rike sunny-arabiske land og Israel. Det blir så videre antatt at kronprinsens venn, Mohammed Dahlan, skal ha hatt en betydelig finger med i utformingen av den nye fredsprosessen med Israel.

Denne uken er Mahmoud Abbas i Ramallah begynt å arrestere de fremste vennene til rivalen sin, Mohammed Dahlan. Minst seks av Dahlan´s venner ble denne uken arrestert av Selvstyremyndigheten fordi de blir mistenkt for å ha deltatt i det angivelige «forræderiet mot palestinernes sak».

På den måten er det i ferd med å vokse frem et inntrykk av at Mahmoud Abbas plutselig er begynt å frykte den nye innflytelsen til eksil-palestiner Mohammed Dahlan i Abu Dabi, pluss den grenen av Fatah-bevegelsen som Dahlan sokner til.

 Ny frykt for yngre rival
Åpenbart tror eller mistenker Abbas at Dahlan er deltaker i den indre sirkelen av ledere i Emiratene og Bahrain som for noen uker siden startet en ny fredsprosess med Israel. Åpenbart tror Abbas dessuten at Dahlan planleggere å overta lederskapet i Selvstyremyndigheten etter Abbas selv. Den aldrende 85-åringen er som kjent hardt rammet av fremadskridende alderdoms-sykdommer.

Når de sunny-arabiske lederne i Gulfen nå spår at også palestina-araberne etter hvert vil komme etter og inngår fredsavtale med Israel, da tenker åpenbart den harde kjernen i Ramallah at spådommen handler om noe i retning av et kupp. De tror Mohammed Dahlan planlegger et eller annet slags kupp for selv å kunne vende tilbake og overta som palestina-arabernes nye leder. Hvoretter han angivelig vil akseptere også en palestinaarabisk fredsavtale med Israel over samme lest som de andre nye fredsavtalene.

På den ene siden kan det sikkert være riktig at lederskapet i Ramallah nærer den slags angst og frykt for sin egen fremtid. Men på den andre siden kan vi andre slett ikke vite om det faktisk vil gå akkurat slik. Vi får nøye oss med å konkludere med at luften for tiden er full av uro og mulige konspirasjoner i relasjonene mellom forskjellige arabiske fraksjoner – i takt med at den nye fredsprosessen med Israel etablerer seg.