Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

PLO-TOPP EREKAT DØDE AV CORONA

 

PLO-topp Erekat døde av corona

Det har vakt oppsikt at boikott-talsmann Saeb Erekat ba om – og fikk – corona-lindrende behandling ved et israelsk sykehus.
 

 
Det var i helgen tre uker siden den overraskende meldingen kom om at PLOs sjefsforhandler i alle fredsprosesser med Israel siden 1991, Saeb Erekat (65), hadde bedt om å få corona-lindrende behandling i Israel.
Erekat var da en tid blitt pleiet for corona av datteren sin hjemme i Jeriko. Men fordi han på forhånd hadde en alvorlig lungelidelse i tillegg til et hjerte-problem, ble tilstanden hans midt i oktober kraftig forverret. Og trass i alle intervjuene han gjennom årene hadde gitt internasjonal presse om hvor viktig det var å boikotte Israel, ba han den 18. oktober om å få bli innlagt ved Hadassa-sykehuset i Ein Kerem i Jerusalem. Det er regnet som ett av Israels mest fremragende sykehus.
Den israelske regjeringen sa straks ja til anmodningen fra PLO om å gi Erekat avansert corona-lindrende behandling. En del røster i israelsk offentlighet mente at Israel burde ha stilt politiske vilkår til PLO før man ga samtykke, men på regjeringshold var det ingen som støttet det kravet.
 
Opprinnelig akademiker
Etter tre ukers sykehus-behandling kom meldingen tirsdag morgen 10. november om at Saeb Erekat var avgått ved døden som følge av komplikasjoner fra corona-viruset. Erekat hadde hatt en hjertelidelse siden 2012 og ble operert for lunge-fibrose i USA i 2017. Det er en lidelse som ofte sies å påføre pasienter puste-hemmende arr-dannelser i lungevevet. Erekats immun-forsvar skal over tid ha vært betydelig svekket da han i høst ble smittet av coronaviruset.
Saeb Erekat ble født i landsbyen Abu Dis like utenfor Jerusalem, en arabisk landsbys som skal ha fostret en del pro-israelske lokale arabiske ledere. Men Erekat var ikke en av dem. Han studerte statsvitenskap og internasjonal politikk ved San Fransisco-universitetet i USA og tok doktorgraden i de samme fagene ved Bradford-universitetet i England. Deretter underviste han i disse fagene ved Al Najah-universitetet i den palestinaarabiske selvstyre-byen Nablus.
 
PLO-lederes fortrolige
I 1991 ble han sjefsforhandler for Al Fatah og PLO under Madrid-forhandlingen. Den etterfølgende Oslo-prosessen kjørte seg deretter omsider fast i 2011. I en årrekke hadde Erekat også stillingen som generalsekretær i PLO.
Erekat ble regnet som en av Jasir Arafats nærmeste fortrolige. Etter Arafats død ble han like fortrolig og lojal mot selvstyre-leder Mahmoud Abbas (85). De siste par årene ble han ofte omtalt som den aldrende selvstyre-lederens sannsynlige arving til det palestinaarabiske lederskapet.
Saeb Erekat etterlater seg kone og fire voksne barn.