Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

PLO-TOPP PÅ SYKEHUS I ISRAEL

PLO-topp på sykehus i Israel
Israel samtykket søndag 18/10 i at PLOs generalsekretær ble lagt i corona-respirator på et Jerusalem-sykehus.
 

 
Det er en del dager siden det ble kjent at PLOs sjefsforhandler og generalsekretær Saeb Erekat var blitt smittet av corona. I helgen ble tilstanden hans kraftig forverret, blant annet som følge av at han også lider av eldre kroniske lungesykdommer. PLOs ledelse anmodet om at han måtte bli overført til spesialbehandling ved Hadassa-sykehuset i Ein Kerem i Jerusalem, en anmodning Israel straks innvilget.
 
Var Abbas' mest sannsynlige etterfølger
Saeb Erekat er kjent over hele verden for mange hundre TV-uttalelser gjennom årene med ulike krav og forhandlingsutspill overfor Israel. Saeb Erekat snakker nokså tydelig og poengtert engelsk med en spesiell type arabisk aksent. Det har ofte gitt TV-uttalelsene hans en utfordrende TV-spissing som kommer i tillegg til selve ordene han bruker.
Samtidig har Erekats israelske mot -forhandlere i interne møter ofte fornemmet at han bak kulissene kan være i stand til å vise en viss forståelse for de israelske forhandlings-posisjonene. Det har skapt en type distansert vennskap på tvers av den offisielle og polemiske forhandlings-distansen mellom partene.
Saeb Erekat er de siste par årene blitt regnet som Mahmoud Abbas (85) mest sannsynlige etterfølger-kandidat, etter at alderdoms-lidelser i økende grad har gjort det aktuelt å tenke at den palestina-arabiske selvstyre-presidentens dager i lederskapet må forventes å nærme seg en avslutning.
 
I koma og respirator med puste-problemer
Ved Universitetssykehuset Hadassa i Ein Kerem i Jerusalem ble Saed Erekat i helgen innlagt etter at en israelsk ambulanse hadde hentet ham i Jeriko, der han er bosatt. Under kjøreturen oppover bakkene til Israels hovedstad var Erekat ved bevissthet og ved godt mot, selv om tilstanden var alvorlig. Han fikk også en rolig første natt på sykehuset, opplyser legene via sykehusets pressetjeneste.
Men på morgenkvisten mandag forverret tilstanden hans seg og ble kritisk. – Som følge av respirasjons-forverring ligger han i dag tidlig i koma og får pustehjelp i en respirator.
– Dr. Erekats behandling er spesielt utfordrende for oss fordi han tidligere har vært gjennom en lunge-transplantasjon. Det gjør at han har svekket immun-forsvar og lider av en bakterie-infeksjon i tillegg til corona.
Det var i USA i 2017 Saeb Erekat gjennomgikk en lungetransplantasjon, fordi han led av pulmonal fibrose, en tilstand som påfører lungene arr-dannelser og skader evnen deres til å sirkulere oksygen.
 
Fatah-medlemmer samlet seg ved sykehuset
Ifølge sykehuset er Erekat nå på intensiv-avdelingen, der han får den beste typen behandling israelsk medisin er i stand til å gi ham.
Vi gjør alt vi kan for å hjelpe ham. Her ved Hadassa-sykehuset behandler vi hver eneste pasient som om han er sykehusets eneste pasient, sier sykehus-direktør Zeev Rothstein.

Flere medlemmer av PLOs største organisasjon Fatah samlet seg i helgen ved Hadassa-sykehuset for å få informasjoner om Saeb Erekats tilstand. Erekat er den fremste PLO-lederen som noensinne er blitt behandlet ved et israelske sykehus.
I en pressemelding fra PLO selv heter der at «dr. Erekats helse-problem skyldes at han på forhånd lider av kroniske sykdommer og at corona-smitten er kommet på toppen av disse.» «Det har påført ham betydelige respirasjons-problemer, som nå krever at han må få medisinsk hjelp ved et sykehus», heter det i PLOs uttalelse.
Jordans kong Abdulla tilbød den 9. oktober Saeb Erekat åpne sykehusdører også i Jordan. En annen PLO-topp, Hanan Ashrawi, er også blitt diagnostisert med corona.
Enkelte røster i israelsk presse har allerede kritisert den israelske regjeringen for å gi Erekat sykehus-hjelp uten å stille politiske vilkår først. Men dét er neppe regjeringens eget syn på saken.