Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

RAKETTREGN FRA GASA I HELGEN

Rakettregn fra Gasa i helgen
Over 100 raketter regnet i helgen ned over Israel i grenstrøkene langs Gasa-stripen. En rakett traff en israelsk barnehage.

  Av Odd Sverre Hove

 

Det skal være klart at det er den Iran-finansierte terrorist-organisasjonen Palestinas Islamske Jihad (PIJ) som står bak rakettene. Den mye større terrorist-organisasjonen Hamas, som har kontrollert Gasa-stripen helt siden kuppet i 2007, vil ikke, eller greier ikke, å kontrollere PIJs rakettregn.
Rakettene som i helgen har regnet ned over Israel, er kortdistanse-raketten av typene Kassam eller Grad. De er hjemmelaget på Gasa-stripen i små kjeller-fabrikker. Og de har vanligvis en rekkevidde på maksimum 70 kilometer.
 
Traff en barnehage i Sderot
Rakettene har notorisk dårlig treffsikkerhet. Noen av dem faller ned inne på selve Gasa-stripen og rammer av og til palestina-araberne selv. Statisk sett truer omtrent halvparten av rakettene bebygde områder i de israelske småbyene langs grense-sonen mot Gasa. Men det israelske rakettskjoldet Jernkuppelen pleier å kunne uskadeliggjøre noe over 90 prosent av den farlige delen av angreps-rakettene.
I helgen var det særlig en rakett som traff barnehage-området i småbyen Sderot som vakte internasjonal oppmerksomhet. På TV-bildene og pressefotoene kan man se ødelagte lekeapparater for de minste barna i Sderot.
Det har utløst indignerte protester fra både republikanske og demokratiske folkevalgte i og rundt den amerikanske Kongressen i Washington, inkludert til og med den anti-israelske jødiske kampanje-organisasjonen J-street, som på Obamas initiativ ble opprettet for å motvirke de pro-israelske lobby-organisasjonenes tidligere innflytelse i USA. Selv J-street har i helgen sendt ut en protestuttalelse mot raketter som angriper barnehage-barn.
 
Det forbløffende rakettskjoldet
Det er Israel selv som har funnet opp det rakettskjoldet som greier å skyte ned de fleste av disse kortdistanse-rakettene. Rakettskjoldet heter «Jernkuppelen» (The Iron Dome). Det består av en radar, en datamaskin og et batteri av antirakett-raketter. Radaren oppdager de fiendtlige utskytingene. Datamaskinen regner ut treff-stedet og fyrer av mot-raketten. Og mot-raketten sprenger angrepsraketten i løpet av de 45 sekundene mens den ennå er i luften.
Rakettskjoldet Jernkuppelen feiret nylig 10-års-jubileum med en betydelig oppgradering som blant annet skal ha økt evnen til å stanse massive multi-salver av samtidige angreps-raketter. I 2019 var det særlig to større langhelger med heftig regn av hundrevis av raketter mot Israel fra Gasa, en helg på forsommeren og en i november.
 
Israel sikret seg terrorist-lik
Helgens nye rakettregn regnes for å være en reaksjon på at Israel før helgen greide å drepe en terrorist-leder fra PIJ mens han monterte en sprengladning på det israelske sikkerhetsgjerdet mot Gasa.
Deretter greide en israelsk militær bulldoser å løfte den døde terroristens lik opp på skuffelen og frakte ham inn i Israel, en episode som ble filmet fra palestina-arabisk side og spredd på sosiale medier. Pågripelsen av liket skal ha bakgrunn i en ny ordre fra forsvarsminister Naftali Bennet om å pågripe også terrorist-lik, siden terroristene i årevis har nektet å utlevere likene av to drepte israelske soldater.
Terroristene i PIJ skal dessuten være ekstra rasende over at Israel i gjengjeldelsesaksjonene i helgen ikke bare angrep PIJ-mål i Gasa, men også et PIJ-hovedkvarter i utkanten av Damaskus, Syria.
PIJ annonserte mandag en ensidig våpenhvile sammen med en erklæring om at organisasjonen nå hadde fullført hevnaksjonen mot den sionistiske fienden. Etter annonseringen fortsatte likevel rakettregnet en del timer utover kvelden mandag. Takket være rakettskjoldet er det ikke mange meldinger om skade på israelsk side.
Netanjahu sa i helgen at han ikke var særlig lysten på en ny militær bakke-operasjon mot Gasa, men at han likevel ville gi ordre om det hvis det ikke ble slutt på rakettregnet.