Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

RAKETTREGN FRA ISLAMSK JIHAD I 50 TIMER

Rakettregn fra Islamsk Jihad i 50 timer
I mer enn to døgn regnet Qassam-rakettene til Islamsk Jihad ned over sørvest-Israel, etter at Israel hadde drept en ledende rakett-strateg. Torsdag morgen ble det meldt om våpenhvile.
 

 

Av Odd Sverre Hove
 
I løpet av de 50 timene regnet ned rundt 450 raketter over sørvest-Israel. Rakettregnet begynte tidlig på morgenen tirsdag 12. november og fortsatte hele onsdag den 13. Sent onsdag kveld begynte det å komme forlydender om våpenhvile-forhandlinger i Kairo. Og torsdag morgen ble det bekreftet at det var inngått våpenhvile.
 
Ledende Jihad-strateg
Det er Hamas som har den reelle makten på Gasa-stripen, og Hamas er med sine 25.000 våpenføre menn regnet for å være mye sterkere enn den lille militsen Islamsk Jihad, som antas å ha kanskje 5.000 mann under våpen. Men de voldsomme nye kamphandlingene denne uken illustrerer hvordan Jihad for tiden opptrer temmelig mye mer krigersk enn Hamas.


Også Islamsk Jihad i Gasa er i og for seg en sunni-muslimsk terrorist-bevegelse. Men Islamsk Jihad blir finansiert av det sjia-muslimske regimet i Iran. I konkret praksis betyr det at Jihad tar imot ordrer fra Iran, på akkurat samme måten som den store terrorist-organisasjonen lenger nord, Hizbollah.

Det var altså natt til tirsdag de nye kampene mellom Islamsk Jihad og Israel begynte. Israel hadde i lang tid spanet på den militære lederen for Islamsk Jihad. Han heter Bahaa Abu al Atta. Hele det siste året er det han som gjentatte ganger har brutt våpenhvilen med Israel. Israelsk etterretning ser ut til å ha kunnet følge med på hvordan han hele tiden tok imot instrukser fra Iran om å stelle i stand stadig ny uro for Israel, både i form av infiltrasjons-forsøk over Gasa-grensen og i form av rakett-salver mot de israelske byene rundt Gasa-stripen.

Kontakten mellom al Atta og Revolusjonsgarden i Iran skjedde via et medlem av Islamsk Jihad som var bosatt i Damaskus. Kontaktmannens navn var Akram al Ajouri.
 
Presisjons-angrep
I fem-tiden natt til tirsdag rettet så Israel et dødelig presisjons-angrep mot soverommet til den ledende Jihad-strategen i Gasa. Al Atta og kona hans ble begge drept. Få minutter senere skjedde det et tilsvarende angrep på leiligheten til Jihads kontaktmannen i Damaskus, al Ajouri. Meldingene etterpå spriker i spørsmålet om al Ajouri fortsatt er i live. Men alle synes å være enige om at det må ha vært Israel som sto bak angrepet også i Damaskus.
I så fall er det tydelig at Israel ønsket å bryte selve forbindelseslinjen mellom Islamsk Jihad og Revolusjonsgarden i Iran.
 
Rakettregn og rakettskjold
De to israelske henrettelsene tidlig tirsdag morgen vakte voldsomt raseri hos Islamsk Jihad. Rakett-regnet mot de sivile byene i sørvest-Israel startet kort tid etterpå. I løpet av tirsdag ble det avfyrt omtrent 200 raketter. De fleste var av den hjemmelagede og halv-primitive typen som kalles Qassam-rakett. Den er dødelig nok der hvor den treffer. Men den er lite treffsikker. Statistisk sett ramler halvparten av rakettene ned i ubebodde ørken-områder og gjør liten skade.
Men når det derimot gjelder den andre halvdelen av Qassam-rakettene – har Israel utviklet et forbløffende rakettskjold som greier å treffe og skyte ned 90 prosent før rakettvåpnene når målet sitt.
Det israelske rakett-skjoldet heter Jernkuppelen. Med en radar oppdager Jernkuppelen hver rakett i utskytings-øyeblikket. Med en datamaskin beregner Jernkuppelen rakett-banen og finner ut om raketten vil lande i bebodde områder. Og med en antirakett-rakett blir den angripende raketten presisjons-truffet høyt oppe i luften og uskadeliggjort.
Israelerne har de to siste dagene sett på TV en lang rekke bilder av den lysende stripen etter rakettmotorer mot mørk nattehimmel, helt til det plutselig blinker kraftig opp idet rakettskjoldet treffer angrepsraketten.
 
Alarmen gir 15 sekunders varsel
Men selv om altså rakettskjoldet greier å stanse 90 prosent av de farlige rakettene, er det fremdeles rundt 10 prosent som greier å lure seg forbi det israelske rakettskjoldet. Derfor har Israel de to siste dagene stengt alle skoler, møter, arbeidsplasser og folkeforsamlings-aktiviteter i Sørvest-Israel.

Dessuten går sivilforsvars-alarmen i hver region som er under angrep. Det gir folk 15 sekunders varsel fra alarmen går til raketten eksploderer. Folk flest bruker disse sekundene til å springe til tilfluktsrommene i hvert hus.

De som kjører bil eller går til fots lenger borte fra tilfluktsrommene har pålegg om å kaste seg ned og ligge flat langs en mur, en husvegg eller bak bilen. Avisene i Israel har vist mange bilder av gamle og unge som dekker hodet med hendene og ligger på maven på asfalten i et par minutter etter hver rakett-alarm.
 
Disiplinert motangrep
Israel har svart på rakettregnet fra Islamsk Jihad ved å gå til motangrep. Men det israelske motangrepet er forbløffende disiplinert. Israel angriper bare Jihad-mål i Gasa og styrer hundre prosent utenom alle Hamas-mål. Etter to fulle døgn ble det (sent onsdag kveld) meldt om 24 dødsofre i Gasa – og 23 av dem var terrorister og medlemmer av Islamsk Jihad, mens nummer 24 var ektefellen til en av terroristene.
Netto-resultatet av alle de israelske sikkerhets-tiltakene er at ingen israelere frem til sent onsdag kveld var blitt drept av rakettregnet. Men noen var blitt skadet. En åtte år gammel pike i en av de mindre byene sprang som alle andre barn i full fart inn i tilfluktsrommet. Men der ble hun rammet av et hjerte-problem som hun åpenbart var født med. Derfor ble hun i full fart evakuert til sykehus. I Asjkalon ble en 70 år gammel kvinne fra et alders- og sykehjem funnet blødende på gaten med glass-splinter  i ansiktet og på hendene. Men kvinnen var ved full bevissthet og ble etter førstehjelp på stedet kjørt til sykehus i etter forholdene rimelig gods form.