Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

REGJERINGS-FORHANDLINGENE I ISRAEL MOT BRUDD?


 

Regjeringsforhandlingene i Israel mot sammenbrudd?
De Blå-Hvite ble splittet da Benny Gantz starter storkoalisjons-forhandlinger med Netanyahu, men nå sliter partene med å bli enige om regjeringsgrunnlaget.

        Av Odd Sverre Hove
 
Det er ikke mer enn et par uker siden folk i Israel fikk inntrykk av at det kunne bære mot storkoalisjon og enhetsregjering mellom Benny Gantz på venstresiden og Bibi Netanyahu på høyresiden. Men nå skranter forhandlingene, og kan ha kjørt seg fullstendig fast.
 
Synet på USAs fredsplan
Ingenting i israelsk innenrikspolitikk er enkelt. For en ukes tid siden dukket det opp minst ett skjær i sjøen for de pågående regjeringsforhandlingene mellom Bibi og Benny. Hovedspørsmålet var om Benny Gantz ville gå med på å annektere Jordandalen og alle de jødiske bosettingene på administrert område, slik president Trumps fredsplan av 28, januar i år innbyr til.
Benny Gantz selv besøkte Donald Trump i Det Hvite Hus i Washington dagen i forveien, den 27, januar. Da sa han til presidenten at han ville gå inn for den nye fredsplanen. Men etterpå skal han ha sagt til partikollegene sine at han likevel ikke ville gå inn for den, hvis ikke Jordan og Egypt slutter seg til den. Det er jevngodt med å gi Jordan og Egypt vetorett i saken.
Den meldingen vakte i forrige uke forskrekkelse i Det Hvite Hus. En talsmann for president Trump sa at hva USA angår, har Benny Gantz gitt presidenten et løfte ansikt til ansikt, et løfte som USA ganske enkelt forventer at Benny Gantz vedstår seg.
Men hvis det ligger i kortene at opposisjonsleder Benny Gantz akter å bryte det løftet han ga USAs president ansikt til ansikt den 27 januar 2020 – da kommer nok de pågående regjeringsforhandlingene i Israel til å bryte sammen, likevel. For en slik krise i forholdet til USA, Israels nærmeste allierte, har Israel ikke råd til.
 
Synet på folkevalgt lovgivningsfrihet
Et annet krisespørsmål i regjeringsforhandlingene ble kjent i mediene denne uken. Bibi-fraksjonen og Benny-fraksjonen ser ut til å være fundamentalt uenige om behovet for å få lovfestet begrensninger i Høyesteretts frihet til å overprøve folkevalgt lovgivning i Israel.
De juridiske miljøene i Israel domineres for tiden av en skoleretning som hyller en teori om såkalt «juridisk aktivisme». Men den teorien truer med å overordne dommerne over lovgiverne i det israelske systemet for maktens tredeling.
Nå viser det seg at Benny Gantz-fraksjonen i regjeringsforhandlingene krever å kunne stoppe høyrefraksjonens planer for redning av de folkevalgtes frie lovgivningsrett. Idet den jødiske påsken nærmer seg, ser det midt i denne uken derfor ut til at de pågående forhandlingene om stor-koalisjon kan bryter sammen.