STÅR BIBI-MOTSTANDER BAK SKANDALE-PÅSTANDER?
Står Bibi-motstander bak skandale-påstander?
En av Bibi Netanyahus hardeste motstandere, Arnon «Noni» Mozes, er med-tiltalt i Bibis korrupsjons-sak. Nå viser det seg at det er milliardær Mozes som eier finansavisen Calcalist.
Medie-milliardær Arnon «Noni» Mozes eier flere store israelske aviser og TV-stasjoner. Presse-kommentatorene i de mediene Mozes eier, er gjennomgående beinharde Bibi-motstandere og ivrige tilhengere av den israelske venstresiden. Men samtidig er det et stort og kompliserende kors for dem at deres egen øverste sjef sitter som med-tiltalt ved siden av Bibi på tiltalebenken i den årelange korrupsjons-straffesaken mot ex-statsministeren.
Bakgrunnen er at Arnon Mozes i forhandlinger bak lukkede dører ga Bibi tilbud om en hestehandel. Men samtalen ble tatt opp på bånd. Og opptaket beviser hinsides tvil at hestehandel-tilbudet var brudd på den «gamle» og klassiske definisjonen av korrupsjonsbegrepet, samtidig som Bibi selv på opptaket aldri samtykker i noen hestehandel, og tvert imot stemte imot da saken kom opp i parlamentet Knesset.
Konkurransen mellom Jedioth og Jisrael Hajom
Da Bibi i 2009 ble Israels statsminister, var avisen Jedioth Ahronot Israels suverent største avis. Og medie-milliardær Mozes var avisens eier og øverste sjef. I alle avis-spaltene ble det kjempet drabelig mot Bibi Netanyahu. Likevel vant Bibi ved valg etter valg.
Den amerikansk-jødiske multi-milliardæren Sheldon Adelson etablerte på den tiden en høyreorientert avis som programmessig støttet Bibi Netanyahu. Avisen heter Jisrael Hajom. Og etter et år eller to med knallhard konkurranse tok Jisrael Hajom over ledelsen som Israels største og suverent mest leste avis. Noni Mozes tapte mye penger på at avisen han eide, ikke lenger var Israels største avis.
For å bli kvitt den brysomme konkurrenten prøvde Mozes, sammen med den israelske venstresiden, å få klubbet en lov som forbød utenlandsk eierskap i israelske aviser. Var den loven blitt vedtatt måtte Adelson enten ha flyttet til Israel, eller han måtte ha lagt ned avisen.
Hestehandel-utspillet til Noni Mozes
Det var så i 2015 Noni inviterte Bibi til hemmelige forhandlingsmøter og tilbød en hestehandel. Hvis Bibi og partifellene hans ville støtte lovforslaget mot Jisrael Hajom, skulle Jedioth som mot-ytelse begynne med å gi Bibi vennligsinnet pressedekning. Tilbudet ble tatt opp på bånd. Og båndet havnet hos Økokrim. Økokrim definerte straks forhandlingsmøtet som korrupt. Og for å ha ryggen fri til å bruke saken mot Bibi, reiste Økokrim korrupsjonssak også mot milliardær og avis-eier Mozes.
Problemet var bare at Bibi på opptaket aldri samtykket i noen hestehandel. Og hele Israel vet hvor innbitt han etterpå kjempet i Knesset mot lovforslaget fra Mozes. Bibi søkte til og med avskjed og lyste ut nyvalg, for å stanse loven. Det er ikke lett å bevise noen korrupt intensjon hos Bibi i en sak som helt åpenbart mangler det såkalte quid-pro-quo-leddet (= straffbar korrupt motytelse). Riksadvokat ga derfor opp å anklage Bibi for korrupsjon i Mozes-saken. I stedet nøyde riksadvokaten seg med en anklage om «tillitsbrudd» siden Bibi faktisk hadde sittet i forhandlingsmøtet.
Avis-milliardær Moses risikerer på den andre siden et antall år i fengsel for et bevislig korrupsjonsforsøk. Alle medie-kollegene som får lønn fra mediebedrifter Mozes eier, vet naturligvis at Mozes har veldig liten lyst til å sitte flere år i fengsel. Men ingen har funnet noen metode til å frikjenne Mozes samtidig som de dømmer Bibi. Mange synes å se på fengsel for avis-toppsjefen som en «nødvendig omkostning» i kampen for å bli kvitt Bibi.
Hva betyr det av Mozes eier Calcalist
Samtidig er det ingen tvil om at kommentar-skribenter flest toner bevisst ned all omtale av straffesaken mot Mozes. I kampanje-journalistikken mot Bibi er omtalen av Mozes dominert av dyp taushet.
I dette merkelige mediebildet er det så visstnok bare én kommentator som har minnet om hvem som egentlig eier finansavisen Calcalist, avisen som nylig fikk politiskandalen til å eksplodere i israelsk presse. Det er medtiltalte Noni Moses, selv heseblesende Bibi-motstander, som eier Calcalist.
Skal Moses bli frikjent og slippe fengsel, må han åpenbart få hele den pågående straffesaken kansellert som «mis-trial». Spørsmålet er nå reist om det egentlig er interessene til medie-milliardær Arnon «Noni» Moses som er bakgrunnen for skandale-avsløringene mot politiet i finansavisen Calcalist.
Håpet Mozes på retts-kompromiss med Bibi?
I januar ble det en god del medieoppslag etter at pensjonert høyesteretts-justitiarius Aharon Barak prøvde å få i stand et retts-kompromiss mellom riksadvokaten og Bibi. Riksadvokaten skulle gå for aldersgrensen den 31. januar i år. Håpet var åpenbart å få kompromisset på plass like før den datoen. Mye tyder nå på at Mozes håpet intenst på å slippe bort fra tiltalebenken i kjølvannet av et retts-kompromiss med Bibi.
Men etter en ukes tid med heseblesende lekkasjer fra de hemmelige kompromiss-forhandlingen svarte Bibi selv nei-takk og trakk advokatene sine ut av kompromiss-forhandlingene. Spørsmålet som nå er reist, er om påstandene i Calcalist-oppslagene om en angivelig politi-skandale i virkeligheten er avis-eierens neste forsøk på å få hele straffesaken torpedert som en «mis-trial».