Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

STIGENDE ANTISEMITTISMEN I SVERIGE !

  Den jødiske synagogen i Lund

Ynet News / Ole Bernhard Sørbøe 29-10-18

Det er en klar og mistenkelig sterk og økende hatkriminalitet i mange svenske byer. Derfor ber lederne av de jødiske samfunn myndighetene om å ta fastere skritt mot den stigende antisemittisme de opplever. "Det kan synes som om jødene i Sverige ikke lenger har en fremtid i dette landet", legger jødiske ledere til.

Etter å ha mottatt antisemittiske trusler - for eksempel som: "vi følger deg", "du skitne jødiske ku" - samt at et jødisk hjem ble satt i brann tirsdag i Sør-Sverige, noe som tvang det svensk-jødiske samfunnet til å frykte for sin fremtid. Dette er den andre av slike skremmende hendelser i Lund på kort tid. Lund er en berømt universitetsby som ligger 20 kilometer fra Malmö, Sveriges tredje største by, som har høyest antall antisemitiske hendelser.
 
Angrepet skjedde natten mellom mandag og tirsdag.  2 ukjente angripere kastet brennbart materiale inn i en politikers hjem, som dermed brant ned til grunnen. Den kvinnelige eier er en kjent politiker i regionen, men valgte å forbli anonym. Heldigvis var hun utenlands på det tidspunktet og det ble ikke rapportert noen alvolige skader. Brannmenn hindret nemlig brannen i å spre seg til flere tilstøtende boliger.
 
I månedene før angrepet mottok denne kvinnelige politikeren antisemittiske trusler og sendte inn en klage til politiet. Blant annet mottok hun hatpost som kalte henne "en skitten jødisk ku" og truet med å "ta" henne. Tidligere i år hadde en annen jødisk politiker i Lund opplevd trakasserier som at avføring ble kastet inn i hjemmet hans, søppel var spredt på dørstokken, og huset hans ble delvis brent av et nytt brannangrep.
 
Svensk politiet undersøker disse to sakene som hat-forbrytelser med mistanke om at forbrytelsene trolig ble begått av neo-nazister. Politiet utelukker ikke muligheten for at islamister står bak angrepet. Det lokale jødiske samfunnet mener at disse hendelsene henger sammen, og at begge sakene bør behandles som antisemittisk hatkriminalitet.
 
Ifølge Aron Verstandig, formann for Det svenske jødiske fellesskaps offisielle råd og Fredrik Sieradzkis, talsmann for det jødiske fellesskapet i Malmö - var det et angrep på svensk demokrati. Politiet arresterte desverre ikke noen mistenkt.


 Dette er ikke det første personangrepet mot en jøde i Lund. En kilde i det jødiske samfunnet sa at "det spiller ingen rolle hvem som står bak angrepet - vi frykter at ofrene ble angrepet fordi de er jødiske. 
 
Lederne til de jødiske samfunnene i Sverige oppfordret myndighetene til å ta faste skritt mot den stigende antisemitismen i landet, og sa at de jødiske samfunnene hjelper den kvinnen som mistet sitt hjem.
 
"Jeg vil være ærlig. Vi er alltid oppmerksomme på at noe kan skje i Europa, og vi har sett en økning i antisemittiske hendelser i Sverige i det siste tiåret. Brennende jødiske hjem er noe nytt som vi ikke har sett her før, og vi er veldig opptatt av at det definitivt fører til røre i det jødiske samfunnet, sier Sieradzk, den jødiske leder i Lund. "Vi jøder har opprettet veldig gode sikkerhetsforanstaltninger, og vi er forberedt på muligheten for at hendelser som disse kan øke"
 
Robert Singer, administrerende direktør og Executive Vice President of the World Jewish Congress, fordømmer hendelsene i Sverige, og sa at "dette er veldig alvorlige hendelser som ikke bør gå ubesvart. Verdens jødiske kongress oppfordrer de svenske myndighetene til raskt å undersøke og bringe gjerningsmennene for retten. Disse angrepene er heslige og fortjener en fast fordømmelse. Det er på høy tid at sterkere innsats må gjøres for å stoppe disse hendelsene fra gjentagelser"


"Verdens jødiske kongress støtter offerne og vil fortsette å jobbe tett med det jødiske samfunnet, for å bygge sterkere samfunnsbånd og beskytte deres sikkerhet," sa Singer videre. Han opplyser videre at han har hatt flere møter med svenske politimyndigheter om saken, som har vist stor forståelse for våre problemer.