Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

STOR-KATASTROFEN VED MERON-FJELLET

 

                   

Stor-katastrofen ved Meron-fjellet
45 ultra-ortodokse ble trampet i hjel av andre ultra-ortodokse i en voldsomt trengsel
 


 
Fredag 30. april skjedde det en stor-katastrofe i Israel med 45 døds-ofre og over 150 skadede. Katastrofen skjedde ved Meron-fjellet. Det ligger noen kilometer nord for byen Safed i Galilea. Forrige fredag feiret titusenvis av ultra-ortodokse jøder en religiøs høytid som heter Lag BaOmer. Det er tradisjon for å feire Lag BaOmer på Meron-fjellet i Galilea. For der ligger graven til rabbi Sjimeon Bar Jokhai, som levde på 200-tallet.
På grunn av corona-pandemien var det i fjor forbudt å feire denne høytiden, men etter all den vellykkede vaksineringen var det i år blitt tillatt. Det førte til at bortimot 100.000 ultra-ortodokse jøder dro til Meron-fjellet. Selve feiringen pleier tradisjonelt å være en glad og munter høytid med sang, ringdans og bål-tenning. Men i år ble all gleden plutselig snudd til en fryktelig katastrofe.
 
Falt og ble trampet i hjel
Det som skjedde var en del av de mannlige fest-deltagerne hadde bestemt seg for å bryte opp og ta seg ut av det tett-pakkede området rundt oldtidsgraven til rabbi Sjimon Bar Jokhai. De satte kursen mot en trang utgang fra grav-området, en passasje med en bratt rampe som hadde metall-gulv. De som gikk først, hadde sølt kaffi og brus på metall-gulvet. Det gjorde  metallplatene enda glattere for dem som kom bak i den voldsomme trengselen. Ved enden av rampen var det en steintrapp som ledet videre nedover.
Så begynte noen å gli og falle på det glatte og bratte underlaget. De som kom bak, oppfattet ikke i den voldsomme trengselen hva som skjedde. De bare presset på. Resultatet var at de som falt, ble trampet ned. Noe falt over de første. Og enda flere ble slik trampet til døde.
 
Redningsforsøkene
Politiet hadde holdt en side-utgang stengt. Langt om lenge oppfattet politiet at det var i ferd med å skje en stor katastrofe. Da åpnet de side-utgangen og slapp folk ut den veien, slik at man gradvis fikk lettet trykket inne i den voldsomt tette folkemengden.
Men opprydningen tok sin tid. Og da alt var over, viste det seg at det lå 45 ihjel-trampede døde igjen på bakken, mens over 150 sårede måtte sendes til de omkringliggende sykehusene.
Katastrofen er en av de største i Israel i senere år. Særlig hjerteskjærende var det at det blant de 45 døde var det enkelte gutter i tidlige tenår og helt ned i bare ni år. Et halv dusin av de omkomne var ortodoks-jødiske utlendinger på midlertidig besøk i Israel, ungdommer som nå måtte gravlegges i Israel og aldri fikk kommer hjem igjen til familiene sine i USA, Canada, Nederland eller England.
 
De døde var unge menn
Det hører med til katastrofe-bildet at de omkomne og skadde var menn og unge gutter. De ultra-ortodokse feiringene på Meron-fjellet hvert år er etter ortodoks-jødisk skikk strengt kjønns-delt. Og det var en utgangs-rampe for den mannlige delen av feiringen som brøt sammen.
Nærmere bestemt var det utgangs-rampen for den delen av den ultra-ortodokse fest-andelen som sokner til bevegelsen Beit Akharon, som brøt sammen. Beit Akharon er en gruppering som tradisjonelt er skeptisk til de sionistiske stats-idealene som Israel er bygget på.
Det skal være fire forskjellige ultra-ortodokse bevegelser som disponerer hver sin sektor av arealet ved rabbiner-graven på Meron-fjellet.
 
Høytiden LaG BaOmer
Høytiden Lag BaOmer handler om de 50 dagene fra jødisk påske til jødisk pinse. Budet i Tredje og Femte Mosebok sier at man skal telle de 50 dagene fra og med den første ofringen av en Omer korn. Pinsedag skal så komme på den femtiende dagen.
I ortodoks jødisk tradisjon er tellingen av Omer-dagene ofte blitt omgitt av ulike åndelige forberedelser. Og på den 33. Omer-dagen feirer man altså Lag BaOmer (der de tre første bokstavene LaG er tall-bokstaver for tallet 33). Lag BaOmer betyr med andre ord «Den 33. Omer-dagen».