Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

STOR-KOALISJONS-KRISE I ISRAEL?

Bilde: Gantz og Netanjahu

 

Stor-koalisjons-krise i Israel?
Budsjett-kompromiss nå til for å unngå regjeringskrise og nyvalg
 

 
Gradvis vokst frem et bilde av at det kan bære mot regjeringskrise og nyvalg i Israel. Men foreløpig er det best å si: Kanskje. For ingenting er avgjort. Mange pressefolk i Israel håper intenst at Netanjahu-regjeringen må bryte sammen. Men kynikere blant dem skriver at krisen primært bare dreier seg om taktisk manøvrering i forkant av et mulig budsjett-kompromiss.
 
Mistillitsforslag fra opposisjonsleder
Ved inn gangen til desember måned har de folkevalgte i Knesset påbegynt prosessen med å ta stilling til et mistillitsforslag mot Bibi-Benny-regjeringen. Mistillitsforslaget er fremmet av opposisjonspartiet på venstresiden, Jesj Atid. Det ledes av forhenværende TV-kjendis Jair Lapid.
Et mistillitsforslag fra opposisjonen er ikke spesielt uvanlig i israelsk innenrikspolitikk. Innenrikspolitikk i Israel er tradisjonelt mange ganger så heftig og stormfull som hos oss. Men denne gangen har opposisjonspartiet på høyresiden, Jamina, varslet at de vil støtte mistillitsforslaget. Jamina ledes av Naftali Bennet og Ajelet Sjaked.
Disse høyre-stemmene er heller ikke mange nok til at mistillitsforslaget kan felle regjeringen. Og de bidrar fremdeles ikke til å gi spesielt mye egenvekt og tyngde til dem som ønsker å felle stor-koalisjonen mellom Likud-partiet og De blå-hvite, mellom Bibi Netanjahu og Benny Gantz.
 
Benny Gantz vil granske ubåt-affæren
Men mot slutten av november begynte det å ryktes at det knaket også i det interne samholdet innenfor den blå-hvite regjerings-fraksjonen. Konkret skal justisminister Avi Nissenkorn være sterkt kritisk til at De blå-hvites leder, Benny Gantz, kanskje beveger seg noen små skritt i retning av et budsjett-kompromiss med statsminister Netanjahu.
I en annen aktuell sak nylig inngikk Benny Gantz et kompromiss med statsministeren. Det skjedde over hodet på justisministeren. Men Benny Gantz kamuflerte kompromisset med en beslutning om å la Forsvarsdepartementet starte en ny høring om den såkalte «ubåt-affæren», også kalt Sak 3000. Det kan tilsynelatende ta seg ut som et utspill med brodd mot Bibi. Men bare tilsynelatende.
Ubåt-affæren eller Sak 3000 var opprinnelig en av sakene som påtalemyndigheten prøvde å klistre på statsminister Netanjahu i den såkalte «korrupsjonssaken». Men så kom riksadvokat Mandelblit til at påtalemyndigheten fullstendig manglet beviser i Sak 3000. Derfor henla riksadvokaten hele Sak 3000, for så vidt angikk statsminister Netanjahu.
Når visestatsminister og forsvarsminister Benny Gantz nå iverksetter en departemental høring om Sak 3000, blir dette i deler av israelsk presse oppfattet som et utspill mot statsministeren, mens andre nøyer seg med å kalle det en taktisk innrømmelse til De blå-hvites venstreside, ledet av justisminister Nissenkorn. Med andre ord er hele høringen etter dette synet primært bare ment som et innenrikspolitisk røykteppe.
 
Første plenums-behandling
Denne uken bestemte så Benny Gantz seg for å la hele Den blå-hvite fraksjons-gruppen blant de folkevalgte i Knesset stemme for mistillitsforslaget fra Jesj Atid og Jair Lapid. Det skjedde på onsdag. I det israelske parlamentet er regelen den at man må behandle den slags mistillitsforslag tre ganger i den relevante komitéen og tre ganger i plenum før forslaget blir endelig vedtatt. Det som skjedde på onsdag, var den aller første plenumsbehandlingen. Og den ga altså et visst flertall for mistillitsforslaget.
Men ingen vet om flertallet vil holde seg tvers gjennom tre komité-behandlinger og ytterligere to plenums-behandlinger. Dagene og ukene kan rulle og gå under en slik langdryg behandling av et fremlagt forslag.
Men Israel trenger å få flertall for et statsbudsjett. Fristen for å få statsbudsjettet klubbet er Lille Julaften, den 23. desember. Hvis Bibi og Benny før den tid greier å bli enige om statsbudsjettet innen den datoen, vil mistillitsforslaget og regjeringskrisen trolig falle bort i denne omgangen. Hvis budsjett-vedtak derimot mangler den 23. desember blir det automatisk regjeringskrise og nyvalg. Og mellom disse alternativene jobber noen av de folkevalgte på begge sider med ulike mellomløsninger som de håper skal avverge hele krisen i denne omgangen.