Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

STUDENT HAR UTVIKLET EN ROBOT!

Student ved Tel Aviv University har utviklet en robot som navigerer i mørket kun ved hjelp av lyd.

Tel Aviv Universitet

The Israel Prosjekt / Ole Bernhard Sørbøe 27.10.2018

Hva ligner denne viktige israelske oppfinnelsen, som han har kalt Robat? Jo, som flaggermusene utfører sine raid i totalt mørke, slik forklarer Tel Avivs universitetstudent Itamar Eliakims sin nyeste oppfinnelse: En autonom robot som navigerer i mørket som en flaggermus.

Robat, som oppfinnelsen nå heter, får som sin biologiske inspirasjon, ikke som signaler på bakken på fire hjul. Likhetene kommer til sin rett når Robat befinner seg i nytt territorium. Den "nye" flaggermusen bruker ekkolokering for å kartlegge sitt miljø basert på lyd.


Forskere har lenge kjent til at flaggermus gir ut lyd som reflekteres av gjenstander i omgivelsene. Flaggermusene bruker denne ekko-informasjonen til å "se" i mørket. Men å bruke ekko-lokering som grunnlag for en robot har ikke blitt prøvd inntil nå.


Robat er utstyrt med en ultralydhøyttaler som produserer frekvensmodulerte chirps med en hastighet som vanligvis brukes av flaggermus, samt to ultralydsmikrofoner som tjener som robotenes ører. Robat klassifiserer deretter grenser og former av gjenstandene den møter med sitt kunstige nevrale nettverk.


Resultatet er et rikt, nøyaktig kart over omgivelsene samtidig som man unngår hindringer. Hvis Robat når en blindkant, kan den for eksempel bruke klassifiseringsevnen til å avgjøre om den er blokkert av en solid vegg eller av en plante som det kan passere.


Oppfinneren Eliakim sier Robat demonstrerer "det store potensialet for å bruke lyd i fremtidige robot-applikasjoner."


Eliakims funn ble nylig publisert i vitenskapsjournalen PLOS Computational Biology. Finansiering kom delvis fra Israels departement for vitenskap, teknologi og rom. Prof. Yossi Yovel fra TAUs Doktorgradsskole og Dr. Gabor Kosa fra TAUs maskinskole fungerer som Eliakims rådgivere.