Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

MINNER OM BLOMSTRING I HARDANGER

 

Tid for blomstrings-journalistikk i Israel
I Jerusalem blomstrer mandeltreet og nord for Nasaret blomstrer Nasaret-irisen.


 

 
Akkurat nå er det tid for blomstrings-journalistikk i israelske medier. Fra Golanhøydene i nord til Negevørkenen i sør kryr det av vill-blomster. De enorme ørkenslettene er dekket av et blomsterhav – som det er nesten umulig å forestille seg når den glohete sommervarmen kommer og gjør ørkensanden gulbrun og livløs. Også i andre typer landskap, både inne i bykjernene og oppe i fjellskråningene, kryr det akkurat nå av blomster. Av alle mulige slag.
Det er det israelske vinterregnet som utløser all blomsterprakten, til og med i gold og livløs ørkensand. For i ørkensanden gjemmer det seg frø fra blomsterarter som er i stand til å overleve og sove nede i sanden tvers gjennom den glohete sommeren. Resultatet er enorme blomster-tepper bortover ørkensanden straks etter vinterregnet. Da spraker og gnistrer det i alle regnbuens blomstrende fargenyanser.
Det er nå i mars og april all blomsterprakten dominerer det israelske landskapet så inntrykksfullt. Det får blomster-elskere til å legge ut på egne blomstrings-turer. Og noen av dem som nyter blomsterprakten tar både kamera og journalistblokk med på turen for å gi lesere over hele verden et inntrykk av all prakten.
 
– Minner om blomstring i Hardanger
I det siste nummeret av det norske bladet «Karmel Israelnytt» er det Heljä og Vidar Norberg som har tatt seg en aldri så liten blomstringstur. Med base i Jerusalem er det ikke minst mandeltre-blomstringen som har fanget oppmerksomheten deres:
– De nesten nyplantede mandeltrærne på begge sider av Jerusalems by-vei og Korsets dal står i full blomst, skriver Nordberg.
– Det gir en nordmann assosiasjoner til blomstringen i Hardanger, med hvite og lyserøde blomster på mandeltrærne på rekke og rad. Folk stanser opp for å se. Noen tar barna med seg inn mellom trærne for å fotografere.
 
På kamera-jakt etter vill-iris
En annen journalist, som især har latt seg inspirere av den israelske vill-blomstringen, er Sue Surkes. Hun skriver i en av de israelske nettavisene, The Times of Israel.
Under en av blomstringsturene sine reiste Sue Surkes på kamerajakt etter de israelske vill-irisene. Da endte hun opp på nord-skråningen av More-fjellet like sør for Jisraeel-sletten, like nord for Nasaret. Der jaktet hun på de mest kongelige utgavene av de 18 ulike ville iris-typene som fins i Israel.
Noen av de 18 iris-typene som vokser vilt i Israel, omtales som «kongelige» eller «majestetiske». Det gjelder blant annet Nasaret-iris (eller «Iris bismarchiensis»), som Sue Surkes fant i Morah-fjellets nordvest-skråninger. Akkurat den typen fins bare i området rundt Nasaret by og litt nordover i Galilea. Den har lys fiolett-stripete kronblader øverst. De kurver seg oppover med nesten som en kule på toppen, mens noen mørke nedad bøyde kronblader har kontrastfylte farge-overganger fra nesten hvitt til helt mørk fiolett. Helhetsbildet av blomsten er nettopp kongelig.
En annen spesielt israelsk type iris heter Judea-iris (eller «Iris atrofusca»). Den kan være så mørk fiolett-burgunder at den nesten ser svart ut.
En tredje type heter Petra-iris (eller «Iris Petrana»). Den har en burgunder-rød kronblad-kurv med en lys gul kjerne innerst i kronblad-kurven.
 
Sove-sted for natt-bier
En israelsk botaniker, Juval Safir, har i 15 år forsket på hvorfor en spesiell israelsk type natt-bier pleier å overnatte og sove inne i de majestetiske iris-typenes kul-runde kronblad-kurv, trass i at det ikke fins nektar for dem der inne.
Forskeren forteller Sue Surkes at akkurat disse biene trolig liker den deilige natt-varmen som de krumme iris-kron-bladene tar så godt vare på utover natten. Ved soloppgang våkner disse biene litt tidligere enn andre bier. Dermed får de et grytidlig forsprang i jakten på frokost-nektar i nabo-blomstene rundt omkring.
Og den slags informasjoner om både blomster og bier får man tydeligvis især hvis man drar på blomstringstur i Israel i mars eller april – når hele landet fra Golan i nord til Negev i sør er dekket av de 2.800 ville blomster-typene som Israel alt i alt har å by på.
 
I Norge: Bare én vill iris-type
I Norge har vi til sammenligning bare én vill iris-blomst. Den kalles sverd-lilje. Men som hageplanter har vi i Norge også enkelte andre iris-typer, blant annet en type iris med dominerende blåfarge og en type med dominerende gul-farge.
Over hele verden fins det imidlertid nærmere 300 ulike slag iris innenfor blomsterfamilien «iridiceae». De sprer seg over alle mulige farge-sammensetninger og farge-nyanser.
Selve ordet «iris» er oldtids-gresk og betyr «regnbue». I den greske mytologien fins det en egen regnbue-gudinne. Hun heter Iris. Det sies at iris-familiens blomster har fått det greske navnet sitt på grunn av alle regnbue-fargene som de ulike artene samlet sett frembyr.