Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

TRE TROLIGE AVHOPPERE PÅ VENSTRESIDEN

Tre trolige avhoppere på venstresiden
Regjerings-trøbbel i stadig nye utgaver etter det israelske valget.
 
                 Av Odd Sverre Hove
 
Valget i Israel fant sted forrige mandag den 2. mars. Men det endelige fin-tellingsresultatet ble først overlevert til president Reuven Rivlin på tirsdag kveld den 10. mars.
Valgresultatet viser at høyreblokken under ledelse av statsminister Netanjahu har fått 58 av de 120 folkevalgte. Venstreblokken under ledelse av Benny Gantz har fått 39 folkevalgte. Den arabiske Felleslisten har fått 15 folkevalgte. Og det uregelmessige verbet blant israelske partier, Jisrael Beitenu ledet av Avigdor Lieberman, har fått 7 folkevalgte.
 
Netanjahu feiret stor seier
Valgdagsmålingene natten etter valget gikk ut på at høyreblokken hadde fått 60 av de 120 folkevalgte. Derfor proklamerte Netanjahu valgseier rundt klokken to om natten. Og partifellene i de samarbeidende sentrum-høyre-partiene jublet av glede.
På venstresiden var derimot desperasjonen enorm. TV-kameraene viste at simpelthen ingen partifolk var til stede i storstuen til Det Blå-Hvite opposisjonspartiet hele opptellingsnatten igjennom. Sorgprosessen på venstresiden fortsatte deretter en dag eller to til. Men så kom meldingene om at høyresidens valgresultat var skrumpet fra 60, via 59, til 58 av de 120 folkevalgte.
Da lysnet humøret litt på venstresiden.
 
Lieberman løftet venstresidens humør
Urokråken Avigdor Lieberman syntes det var for ille at humøret var så dårlig på venstresiden. Derfor tilbød han plutselig venstresiden støtte til en ny lov. På første dag etter det nyvalgte parlamentets åpningsdag kunne de klubbe en ny lov som forbyr Netanjahu å fortsette som statsminister, siden han om noen dager skal møte i Tingretten i Jerusalem. Israel har riktignok en lov som sier det motsatte, at statsministeren fritt kan fortsette frem til endelig dom. Men den måtte man jo da i tilfelle kansellere.
Lieberman sa at med de 7 stemmene hans og de 15 arabiske stemmene ville venstresiden ha til sammen 62 av 120 stemmer. Og det ville gi flertall for en ny lov.
Og nå var det på venstresiden humøret steg like opp i taket, mens man på høyresiden stort sett bare så bekymrede miner i de fleste ansiktene.
 
Enig om mindretallsregjering
Partilederen for De Blå-Hvite, Benny Gantz, møtte Avigdor Lieberman til et forhandlingsmøte. Der ble de to enige om å starte samarbeid om en mindretallsregjering basert på til sammen 47 folkevalgte på venstresiden. For å overleve må en slik regjering har utenforstående støtte fra de 15 folkevalgte fra de fire arabiske partiene som står bak den arabiske Felleslisten.
Både Benny Gantz og Avigdor Lieberman hadde før valget lovet velgerne at de aldri, simpelthen aldri, skulle søke regjerings-støtte fra de arabiske partiene. De fire arabiske partiene står nemlig for anti-sionistisk ideologi. Det vil si at de er motstandere av at Israel skal være et nasjonalhjem for jøder. Samtlige sionistiske partier i Israel har derfor inntil for få dager siden alltid sagt nei til regjeringssamarbeid med disse fire partiene.
Netanjahu hadde før valget likevel spådd at venstresiden ville føre regjerings-forhandlinger med de arabiske partiene. Men da svarte både Lieberman og Gantz at statsministeren serverte blank løgn.
 
Forhandlet med jihadistisk parti
Nå etter valget er det likevel akkurat det de gjør. De forhandler med dem.
Benny Gantz ringte lederne for de minst radikale arabiske partiene, men han unnlot å ringe til lederen for Balad, som er det mest ekstreme jihadistiske partiet. Da krevde de andre arabiske partilederne at også Balad måtte inviteres til å delta i forhandlingene. Mandag måtte Benny Gantz kapitulere for presset deres og forhandlet med alle fire, inkludert Balad-partiet.
Men da startet det et internt parti-opprør i Det Blå-Hvite partiet.
To av de blå-hvite folkevalgte, Zvi Hauser og Joav Hendel, informerte partiledelsen om at de kom til å stemme imot en mindretallsregjering basert på støtte fra de arabiske partiene. Partiledelsen svarte med heftige angrep på de to utbryterne. Folk ute i korridoren hørte langvarig skriking, roping og kjefting inne fra møterommet. Ledelsen truet utbryterne med både partipisk og eksklusjon. Men de to utbryterne svarte at det var de to som opptrådte i samsvar med hele parti-koalisjonens enstemmige løftet til velgerne, ikke partiledelsen.
De to lot seg ikke rikke og sto konsekvent imot alt presset.
 
Selvstendig dame trer frem
Dessuten trådte en dame fra en lite påaktet del av venstresiden frem. Hun heter Orly Levy-Abekassi og er datter av Israels tidligere mangeårige utenriksminister David Levy. Hun ble valgt inn i Knesset på en liten fellesliste sammen med to ytre-venstre-partier, men selv er hun etter sigende snarere høyreorientert. Og nå sa også hun ifra om at hun er imot en mindretallsregjering basert på støtte fra de arabiske partiene.
Dermed begynte de israelske avisene å skrive at venstresidens regjerings-prosjekt for en mindretalls-regjering – var i ferd med å falle i fisk.
 
Prøver å redde mindretalls-prosjektet
Torsdag 12. mars rykket likevel en av de blå-hvite parti-toppene, den meget høyreorienterte ex-generalen Mosje Jaalonut for å redde mindretallsregjeringen. Det eneste viktige er å bli kvitt Netanjahu som statsminister sa han – og bekreftet dermed kritikernes ord om at De Blå-Hvite bare er enige om en eneste ting: kampen mot Bibi.
Det var til og med blitt sagt om dem at de ville foretrekke «Tibi fremfor Bibi». Men «Tibi» er en av de arabiske partilederne.
Ifølge Mosje Jaalon kommer partiet til å tvinge utbryterne til å støtte opprettelsen av en mindretallsregjering når president Rivling over helgen skal telle opp hvilken statsminister-kandidat som får flest stemmer fra de forskjellige partiene. Men det gjenstår å se om de tre utbryterne virkelig finner seg i å la seg tvinge av en partipisk.
Også to andre blåhvite utbrytere har forøvrig – litt mer lavmælt – varslet sin uenighet i ledelsens prosjekt for en mindretallsregjering.
De siste dagene er det kommet stadig flere røster som ber partilederne summe seg og heller danne stor-koalisjon – der Netanjahu først er statsminister i ett år og deretter Benny Gantz i to år. Men om det faktisk går slik, får vi først vite om en ukes tid. Eller to. Eller tre.