Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

TRUMP LANSERER «ÅRHUNDRETS FREDSPLAN»

Trump lanserer «århundrets fredsplan»
Med en typisk «tre-fluer-i-en-smekk»-manøver inviterte visepresident Mike Pence torsdag både statsminister Benjamin Netanyahu og opposisjonsleder Benny Gantz til Det Hvite Hus.
 

       Av Odd Sverre Hove
 
Før dette toppmøtet kommende tirsdag 28. januar kommer president Trump til å offentliggjøre sin lenge ventede fredsplan for Midtøsten. Med både den israelske statsministeren og den israelske opposisjonslederen på plass i Det Ovale Kontoret håper trolig Trump å kunne presse gjestene til å akseptere en koalisjonsregjering med statsminister-rotasjon. I så fall kan det til og med føre til avlysning av det israelske nyvalget den 2. mars.
 
Donald Trump og «århundrets fredsplan»
Det var på tiltredelsesdagen i januar for tre år siden president Trump ble spurt om han ville prøve å få til en varig fredsavtale i den arabisk-israelske konflikten. Trump svarte tilsynelatende bekreftende og føyde til at noe slikt i tilfelle ville ha vært «århundrets fredsplan». Etter den tid har mediene i USA og Israel klebet betegnelsen «århundrets fredsplan» til alt president Trump antas å ha gjort med henblikk på en ny fredsplan mellom Israel og palestina-araberne.
Og i snart tre år har så presidentens jødiske svigersønn, Jared Kushner, sammen med advokat Jason Greenblatt, arbeidet med å forberede den nye fredsplanen. Den ble antatt å være ferdig skrevet allerede i fjor sommer. Men på grunn av den uavklarte valg- og regjeringssituasjonen i Israel ble offentliggjøringen stadig utsatt. De siste par ukene skjedde det ting i israelsk innenrikspolitikk som kan ha fått Trump og Pence til å frykte at tiden var i ferd med å løpe fra hele fredsplanen.
Dermed sendte presidenten visepresident Mike Pence til Israel, offisielt for å delta i minnemarkeringen 75 år etter befrielsen av Auschwitz, men samtidig for å invitere både statsministeren og opposisjonslederen til et snarlig møte i Det Hvite Hus. Mike Pence er bekjennende evangelikal kristen Israel-venn og en av Trump-administrasjonens mest pro-israelske nøkkelpersoner.
 
Det politiske spillet
Det som skjedde i israelsk innenrikspolitikk de siste ukene var at rivaliseringen mellom de ulike politiske aktørene truet med å ta USAs fredsplan på forskudd.
Statsminister Netanyahu hadde allerede for flere måneder siden i et foredrag lansert israelsk overtakelse av Jordan-dalen av militære sikkerhetsgrunner. Opposisjonsleder Benny Gantz svarte på foredraget med å gå inn for israelsk annektering av Jordandalen «i forståelse med det internasjonale samfunnet». Men på høyresiden kritiserte man straks opposisjonslederens forbehold som et signal om «europeisk vetorett».
I forrige uke tok representanter for ytre-høyre-partiene i Israel til orde for snarlig israelsk annektering av «C-områdene». Dette begrepet stammer fra Oslo-avtalene og betegner områder som skal administreres militært av Israel frem til en sluttstatus-avtale.
Jamina-leder og forsvarsminister Naftali Bennet krevde for noen dager siden å få annekterings-spørsmålet behandlet og vedtatt i regjeringskonferansen kommende søndag. Det var antagelig dråpen som fikk begeret til å renne over, og duoen Trump/Pence svarte med å haste-invitere både Netanjahu og Gantz til Det Hvite Hus allerede kommende tirsdag, samtidig som Trump før den tid varsler at han vil offentliggjøre fredsplanens innhold.
 
Fredsplanens forutsetninger
Trump-administrasjonen har i tre år ført en Midtøsten-politikk som skritt for skritt har tvunget Selvstyremyndigheten og Mahmoud Abbas på defensiven. Den palestinaarabiske selvstyre-presidenten har i årevis vennet seg til å ignorere alle slags «siste-frist»-varsler i de tusen forhandlingsprosessene. Men Donald Trump begynte fra første dag å straffe hvert eneste tidsfrist-brudd med nye punkt-nederlag for Selvstyremyndigheten. Hver gang Abbas ignorerte en tidsfrist, svarte Trump med å gi Israel en ny innrømmelse.
Parallelt med denne nye forhandlingsstrategien er det også skjedd en ny og annerledes polarisering i Stor-Midtøsten. De tidligere overlegne sunni-regimene føler seg nå skremmende underlegne vis-a-vis sjia-regimet i Iran. Denne underlegenhetsfølelsen kommer på toppen av den eldgamle etniske rivaliseringen mellom araber og perser. Sunni-regimene har i økende grad svart på den nye trusselen fra Iran med å inngå halv-hemmelige forsvarsavtaler med den gamle erkefienden Israel. Resultatet er at Selvstyremyndigheten og Mahmoud Abbas er blitt helt isolert fra sine egne i resten av den sunni-arabiske verden.
 
Fredsplanens innhold
Mye tyder på at Trump i fredsplanen nå akter å gi Israel alle de seks tidligere omstridte jødiske bosettings-blokkene – pluss hele den militært viktige Jordan-dalen, samtidig som Trump betaler sunni-regimene erstatning i form av amerikansk og israelsk forsvarsinnsats mot sjia-Iran og den iranske atombomben. For Selvstyremyndigheten og Abbas betyr dette i så fall enda mer isolering, og over tid trolig voksende avfolking av de store arabiske byene i Judea og Samaria.
På vegne av sunni-regimene skal den saudiske kronprinsen Muhammed bin Salman (populært kalt MbS) den 6 januar i år ha akseptert Trumps fredsplan-pakke.
Hele fredsplan-offentliggjøringen kommer ellers samtidig som Jerusalem by denne uken opplevde en helt enestående de-facto-anerkjennelse som Israels hovedstad – gjennom statsbesøk fra hele 49 statsoverhoder på en gang.