Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

TRUMP VIL ANERKJENNE ISRAELSK RETT OVER GOLAN

Den amerikanske president Donald Trump skapte bølger da han ankom Akron-Canton flyplass i Canton, Ohio i USA den 20. mars forteller REUTERS korrespondent Carlos Barria.

Statsminister Benjamin Netanyahu (til høyre)

Jewish Journal / Ole Bernhard Sørbøe

President Donald Trump annonserte i en kort tale på Akron-Canton flyplassen på vei for å møte Israels statsminister den 21. mars at han anerkjenner Israel full suverenitet over Golanhøydene i Syria.


I denne korte talen sa president Trump : "Etter 52 år er det på tide for USA å anerkjenne Israels suverenitet over Golanhøydene, som er av kritisk-strategisk og sikkerhetsmessig betydning for Staten Israel og som vil gi regional stabilitet i dette området!»


Israels statsminister Benjamin Netanyahu sa på en pressekonferanse 21. mars med statsminister Mike Pompeo at Trumps erklæring er "et mirakel ved den jødiske festen Purim»."Først anerkjente Trump Jerusalem som Israels hovedstad, da han trakk seg ut av den katastrofale atomhandelen med Iran, og nå har han kanskje gjort den viktigste avgjørelse noensinne for Israel" fortsatte Netanyahu. "Meldingen han nå har gitt verden, er at USA nå står med Israel fullt og helt. Vi er dypt takknemlige for den store støtten og den uimotståelige støtten til Israels sikkerhet. Det er ikke noe større vennskap enn det nå er mellom USA og Israel. "
Han la til: "I kveld vil jeg bare si ett ord: TAKK" 


Pompeo kalte Trumps anerkjennelse av Golanhøydene "en dristig og viktig beslutning."
"Det viser at soldatene Israel mistet i kamp har vært verdig og meningsfylt og viktig," sa Pompeo.


Simon Wiesenthal Associate Dean Rabbi Abraham Cooper sa i en uttalelse: "President Trump har rett. Tyrannnen, den syriske president Bashar al-Assad drepte en halv million av sitt eget folk, og fordrev millioner." 


 "Israels Golan-suverenitet vil beskytte den jødisk stat samt Jordan fra Iran-ledet terror. Jødisk tilstedeværelse på Golan vil også beskytte, jøder og, drusere og mange arabere som bor i området.»


 Israel Policy Forum sa i en uttalelse: "Israel Policy Forum støtter amerikansk anerkjennelse av israelsk suverenitet over Golanhøydene. Før 1967 ble Golan brukt i flere tiår som en lanseringsplass for angrep mot Israel og dets nordlige innbyggere. Det er en kritisk strategiressurs i Israels forsvar for den nordlige grensen mot tilstedeværelsen av fiendtlige iranske styrker og militser i Syria - inkludert IRGC (islamske revolusjonære vaktkorps) og Hizbollah-krigere. Dette styrker den strategiske nødvendigheten av israelsk kontroll over  dette territoriet. ”


Israel Policy Forum sier videre "Vi oppfordrer Trump-administrasjonen til å utvilsomt fastslå at anerkjennelse av israelsk suverenitet over Golan ikke har betydning for Vestbreddenes status, og at USAs politikk forblir at enhver endring i Vestbreddenes status quo må komme som et resultat av en forhandlet avtale mellom Israel og palestinerne, sier Israel Policy Forum.