Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

FREDSPLAN KAN ALLEREDE IGANGSETTES!

 

 

Israel kan nå annektere bosettingene
Trumps nye fredsplan kan la Israel begynne å iverksette sin del av fredsplanen allerede neste uke.
 
      Av Odd Sverre Hove
 
Den siste uken har vært en usedvanlig dramatisk nyhets-uke for folk flest i Israel. Så sent som midtveis i forrige uke ante israelere flest ingenting om det som skulle komme. Nyhetsfokus i Israel for en uke siden var for så vidt spesielt nok: Israel fikk statsbesøk av hele 49 internasjonale statsoverhoder på en gang. Det er i og for seg nyhet stor nok til å fylle opp mange reportasjer.
Likevel var forrige ukes stornyhet nesten ingenting, sammenlignet med det som så skulle komme. For midt under super-statsbesøket i Jerusalem forrige torsdag haste-inviterte den amerikanske visepresidenten Mike Pence den israelske statsministeren til Det Hvite Hus. Benjamin Netanjahu ble bedt om å komme til Det Hvite Hus på tirsdag den 28. januar. Da ville den amerikanske presidenten Donald Trump legge frem USAs nye offisielle fredsplan for Midtøsten.
 
Bibi ba Trump invitere Benny
I Israel er det for tiden valgkamp. Statsminister Netanjahu kjemper om stemmene med opposisjonsleder Benny Gantz. Netanjahu anmodet av den grunn visepresidenten om også å invitere opposisjonsleder Benny Gantz til Washington. Det ble innvilget. Benny Gantz ble vennlig invitert til å delta ved siden av den israelske statsministeren under høytideligheten i Det Hvite Hus.
Men i kretsen rundt Benny Gantz senset kampanje-strategene en politisk felle for lederen sin. Derfor fikk de Benny Gantz til å takke pent ja til invitasjonen, men samtidig be om å få møte den amerikanske presidenten på egen hånd i et eget forhåndsmøte på mandag. President og visepresident innvilget like høflig denne anmodningen.
Resultatet var at Benny Gantz reiste til Washington på egen hånd siste helg og fikk med seg møtet med USAs president bak lukkede dører på Det Ovale Kontoret på mandag. Deretter ilte Benny Gantz hjem igjen for å delta ved et eget tirsdagsmøte i det israelske parlamentet Knesset. Der hadde opposisjonen lenge hatt planer om å klubbe et anti-Netanjahu-vedtak i en sak som angår statsministerens fremtid.
 
Knesset-møtet ble avlyst
Statsminister Netanjahu reiste på sin side også til USA i helgen. Mandag var han gjest ved et tilsvarende møte bak lukkede dører med president Trump i Det Ovale Kontoret. Og tirsdag deltok han for full musikk i den offentlige høytideligheten i Det Hvite Hus med fremleggelsen av den amerikanske presidentens fredsplan for Midtøsten. Dermed ble Netanjahu likevel alene om å sole seg i medieglansen knyttet til lanseringen av den nye fredsplanen.
Og hvordan gikk det så med det Knesset-møtet som opposisjonslederen reiste hjem i all hast for å delta i? Jo, det ble avlyst. Det skulle behandle en søknad fra Netanjahu om såkalt parlamentarisk immunitet. Men tirsdag morgen trakk Netanjahu hele søknaden uten å gi opposisjonen tilfredsstillelsen av å kunne gi statsministeren en politisk ørefik med knapt flertall blant de folkevalgte – ved å forkaste statsministerens søknad. Samtidig blekner hele den siden av ukens dramatiske nyhetsbilde raskt bort i all viraken som omga den amerikanske fredsplan-lanseringen.
Bedømt som ledd i en pågående valgkamp spilte opposisjonslederen kortene sine forholdsvis dårlig, og han tapte nok denne runden av det som mediene i Israel regner som en pågående PR-duell mellom opposisjonslederen og statsministeren.
 
Fra Washington til Moskva
Så skulle vi kanskje tro at vi har fått med oss hele hoved nyheten fra denne dramatiske uken. Men nei da! For det viser seg at statsminister Netanjahu hadde en invitasjon til på reiseplanen sin for denne uken. Etter at alt var over hos USAs president i Washington, tok den israelske statsministeren onsdag plass i flyet sitt og satte kursen fra Washington direkte mot Russlands hovedstad Moskva.
I Moskva var han invitert til å møte Russlands president Vladimir Putin. Han var i forrige uke en av de 49 statsoverhodene som var på samtidig statsbesøk i Jerusalem. Også Putin inviterte nemlig Netanjahu på hastebesøk – og nå altså i Moskva. Og det var en helt bestemt grunn også til Putins invitasjon: Det sitter nemlig i et fengsel i Moskva en ung israelsk kvinne. Hun er dømt til mer enn syv års fengsel i Russland etter at noen hadde lagt en liten pakke med noe under 10 gram marihuana i ryggsekken hennes. Pakken ble funnet av russisk politi under en mellomlanding i Moskva for et år siden.
Vladimir Putin ba rett og slett Netanjahu legge hjemveien om Moskva slik at Putin kunne benåde den israelske kvinnen og sende henne hjem til Israel ombord i det samme flyet som den israelske statsministeren. Onsdag kveld signerte Putin benådningen. Og torsdag settes åpenbart den israelske kvinnen fri og ledsager selve Israels statsminister hjem til Israel i statsministerens fly. Dermed ligger det an til å bli litt av en hjemkomst for den israelske statsministeren – etter skjebnetunge toppmøter med både USAs og Russlands mektige presidenter, nærmest dag etter dag.
 
Fredsplan med helt ny modell
Den mest berømte av de forskjellige tidligere fredsplanene for Midtøsten er Oslo-avtalen av 1993. Det viktigste vi kan si om Oslo-avtalen er at den har vært død og maktesløs i 20 år. Eller i alle fall i 10 år, alt etter hvordan vi tolker historiens gang i disse årene.
Kjernen i Oslo-avtalen var at de to partene, palestinaaraberne og Israel, skulle forhandle seg frem til en sluttstatus-avtale som skulle ende med en såkalt tostats-løsning - pluss fred. President Trumps nye fredsplan av 28. januar 2020 avviker markant fra den modellen Oslo-avtalen la opp til.
Istedenfor å gjøre hele fredsplanen avhengig av en omforent sluttstatus-avtalen som begge parter må være enig om, legger Trumps fredsplan opp til at Israel kan begynne å iverksette sin halvdel av fredsplanen allerede i neste uke, men palestinaaraberne får fire år på seg til å bevise at de har evne og vilje til å levere sin halvdel av fredsplanen.
Forskjellen på de to modellene er helt avgjørende. Fra og med nå av kan den palestinaarabiske selvstyremyndigheten ikke lenger legge hindring i veien for iverksettelsen av Israels andel av fredsplanen – ved for eksempel at Mahmouds Abbas gjøre seg vrang og uteblir fra forhandlingsbordet.
 
Fredsplan med eget kart
Den nye amerikanske fredsplanen er ellers et dokument på 180 sider. Dokumentet ble altså offentliggjort under høytideligheten i Det Hvite Hus på tirsdag den 28. januar. Og for første gang siden den britiske fredsplanen fra Peel-kommisjonen i 1939 – er den nye fredsplanen faktisk illustrert med et eget kart – som forresten ikke er så forskjellig fra den britiske Peel-kommisjonens kart anno 1939.
Donald Trumps nye fredsplan åpner nå døren for at Israel kan annektere 150 jødiske bosettinger på det omstridte territoriet etter Seksdagers-krigen i 1967. Israel kan også annektere den militært viktige Jordandalen (hvor det ellers er mye ødemark og svært lite befolkning). Til sammen handler dette om omtrent 30 prosent av det omstridte territoriet fra Seksdagers-krigen i 1967.
Den palestinaarabiske siden får fire år på seg til å bevise fredsvilje ved å stanse all terrorplanlegging, all terrorpropaganda i skolene og slutte å betale terror-lønn til fengselsdømte terrorister. I de åtte store palestinaarabiske befolkningssentrene har Selvstyremyndigheten i dag indre selvstyre, men i Gasa har Hamas-terroristene gjort statskupp mot de palestinaarabiske folkevalgte. Hamas-styret i Gasa må ifølge Trumps fredsplan avvæpnes og avvikes i løpet av de kommende fire årene. Og da kan palestinaaraberne ifølge planen fritt etablere den palestinaarabiske staten på de gjenværende 70 prosentene av territoriet, i tillegg til at de vil få en del erstatnings-territorier sørvest i den israelske Negev-ørkenen langs grensen mot Egyptisk Sinai.
Den mulige nye Palestina-staten må være helt demilitarisert. Men det vil bli skaffet frem 500 milliarder kroner til å bygge et nettverk av tuneller og broer og mye annet som vil kunne gjøre det nye Palestina til en svært rik og velstående liten stat. Blant annen skisserer Trump-planen en 34 kilometer lang forbindelses-tunell mellom Gasa og Hebron.
 
De første kommentarene
Hva sier så hele hærskaren av førstedags-kommentarer til Trumps nye fredsplan? Netanjahu og den israelske høyresiden sier entusiastisk Ja takk. Opposisjonen og den israelske venstresiden sier også Ja, men i kulissene hører man mange på Israels venstreside mumle lavmælte Nei-svar. Selvstyrepresident Mahmoud Abbas sier noe så voldsomt som «Tusen ganger Nei og atter Nei».
På den andresiden sier mange andre arabere noe ganske annet: Saudi-Arabia sier       Ja takk. Oman sier Ja takk. Bahrain sier Ja takk. Emiratene sier Ja takk. Og Egypt sier også Ja takk. Men staten Jordan sier meget forsiktig og lavmælt noe i retning av «Tja-Nææææi» – med mest trykk på det siste.
Europa og Norge sier skeptisk at man vil studere planen. I USA sier Trumps republikanske partifeller entusiastisk Ja takk, mens Demokratene er splittet. Nancy Pelosi sier «Ja kanskje», mens alle på Demokratenes venstrefløy sier: «Nei absolutt ikke».
Og en ting til: De evangelikale kristne velgerne i USA utgjør temmelig mange millioner stemmer. De stemte Trump inn i Det Hvite Hus for tre år siden. Nå feirer de sin største politiske seier i USA noen sinne. For på tirsdag den 28. januar hørte de president Donald Trump si høyt og offentlig at det er Bibelen og de bibelske landløftene som utgjør en hovedgrunn til at Israel har rett til å eksistere som egen jødisk stat.
Noe slikt har de evangelikale kristne i USA aldri tidligere hørt en amerikansk president si offentlig.