Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

Tsjekkias vil, som nasjon nr. 3, flytte sin ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem

Den tsjekkiske presidenten Milos Zeman proklamerer at Tsjekkias ambassadeflytting til Jerusalem blir fremskyndet

Tsjekkias president Milos Zeman

Unitid with Israel / Ole Bernhard Sørbøe 10.3.18

Flyttingen av den tsjekkiske ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem har nå "topp prioritet" for Milos Zeman, selv om saken for hans utenriksdepartement ikke har høyeste prioritet.


Milos Zeman, som nylig ble valgt til sin andre femårsperiode som president i Tsjekkia, ønsker å fremskynde prosessen med å flytte landets ambassade til Jerusalem, rapporterte Lidové noviny-avisen på torsdag.


USA annonserte allerede i februar at de som den første nasjon ville opprette ambassade i Jerusalem den 14. mai sammen med Israels 70 års- jubileum. Daniel Meron, Israels ambassadør i Praha, sa da at ifølge den tsjekkiske presidenten Milos Zeman ønsket han at landet hans skulle følge USA´s president Donald Trumps initiativ i den forbindelse.


I forbindelse med Milos Merons uttalelse omTsjekkias  flytting av sin ambassade, ble han korrigert av journalistene og påminnet om at Guatemala allerede hadde bestemt at de ville være det andre landet, idet Guatamalas president Jimmy Morales allerede forrige søndag kunngjorde at landet hans ville flytte ambassaden bare to dager etter USA, nemlig den 16. mai.


Når Trump i desember 2017 erklærte USA´s formelle anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad, var Praha raskt i stand til å følge, selv om utenriksdepartementet begrenset landets uttalelse ved å si at landet "anerkjenner bare Jerusalems vestre del for å være faktisk Israels hovedstad.


 "Det gjør meg veldig glad fordi, som jeg sa under mitt besøk til Israel for fire år siden, så vil jeg overføre den tsjekkiske ambassaden til Jerusalem, og hadde det skjedd, hadde vi vært den første til å gjøre det," bemerket han. "Nå kan vi før eller senere følge USA. I alle fall er det fortsatt bedre enn ingenting "


Nå ser det ut til at president Milos Zeman, etter han ble gjenvalgt som president i Tsjekkia, ønsker at flyttingen skal fremskyndes, da rapporten sa at han anser flyttingen som en "topp prioritet» for ham, selv om ingen andre stater i EU følger etter.