Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

ULTRA-ORTODOKSE CORONA-OPPTØYER


Ultra-ortodokse corona-opptøyer
Angrepene på politi og busser truer det livsviktige indre samholdet i Israel.

De siste ukene er tre-fire bo-miljøer for en sekt-lignende gren av ultra-ortodoks jødedom blitt rammet av heftige corona-baserte opptøyer. I slike miljøer har man lenge ignorert smittevern-forskriftene. Man har fortsatt å arrangere gigant-brylluper med flere tusen gjester. Og man har nektet å stenge ned skoler og synagoger, mens resten av Israel har måttet finne seg i total nedstengning
All uforsiktigheten har ført til at deler av den ultra-ortodokse grenen av ortodoks jødedom er blitt rammet av langt høyere corona-dødelighet. Pandemien har herjet en god del frykteligere i disse miljøene enn i resten av Israel.
 
Ikke særlig fromme opptøyer
På hebraisk kaller man i pressen disse spesielle grenene av ultra-ortodoks jødedom «haredim». Det betyr egentlig «de fromme». Men det ikke særlig fromt, det som nå er skjedd under haredim-opptøyene.
For etter den eksplosive smitte-spredningen i disse miljøene, grep politiet langt om lenge inn og begynte å tvangs-oppløse både noen av de kjempestore bryllups-festene og de ulovlige skole- og synagoge-åpningene. Det skjedde blant annet i bydelen Mea Sjearim i Jerusalem og i to-tre andre tilsvarende haredim-miljøer på andre steder i Israel.
Men da gikk noen blant haredim fullstendig av skaftet og grep til vold, ikke bare mot politiet, men også mot uskyldige bussjåfører. Med mobil-kamera filmet tilskuere en Eged-buss som ble satt i brann av svart-kledde haredim-ungdommer, mens bussjåføren måtte løpe for livet. Andre filmet en buss full av knuste glassruter og annet rasert interiør.
 
Har generert heftig haredim-hat
Det fins et heftig haredim-hat i deler av israelsk presse. Reportasjene som kom etter disse utbruddene av haredim-opptøyer, har styrket haredim-hatet i pressen ganske voldsomt.
Rent innenrikspolitisk har de to religiøse partiene i senere år brukt å støtte statsminister Netanjahu, fordi han i alle år har prøvd å holde haredim-hatet i pressen i sjakk og sikre denne delen av befolkning frihet til å leve etter sin tro. Men denne uken måtte statsministeren motvillig akseptere at politiet grep inn mot de hyppige og grove corona-overtrampene.
For statsministeren er dette ingen gledelig hendelse, fordi det samtidig er valgkamp i Israel. Opposisjoner har ikke nølt et sekund med å alliere seg med haredim-hatet i pressen. Derfor er de ukloke opptøyene mot sunne og kloke corona-restriksjoner nå blitt en farlig trussel mot selve samholdet i Israel.