Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

USA har avist at Samaria og Judea er okkupert

USA´s statsdepartement har bestemt at alle dokumenter skal slette betegnelsen «okkupert område» om Samaria og Judea, men disse områder skal nå anses som en del av Israel

 Jødisk nybyggerstrøk i Samaria

World Israel News / Ole Berghard Sørbøe

Det amerikanske statsdepartementet slettet nylig ordet "okkupert" i forbindelse med Judea og Samaria for første gang siden 1979. Det kan i seg selv virke ubetydelig, men det kan også tyde på en ny amerikansk Midtøstenpolitikk for å legge til rette for en løsning på den arabisk-israelske konflikten.


Helt siden de arabiske landene ikke klarte å ødelegge Israel i løpet av Seksdags-krigen i 1967, har det internasjonale samfunnet i stadig i større grad betegnet konflikten som en "israelsk okkupasjon av Palestina." Men det internasjonale begrepet "okkuperte palestinske territorier" er politisk og ikke forankret i folkeretten eller dokumentert historie. "Palestina" er et konstruert navn for Judea og Samaria, og ingen "palestinsk" arabisk stat har noen gang eksistert i Israel.


I sitt monumentalarbeid "The Legal Foundation and Borders of Israel under International Law" hevdet den lærde Howard Grief at den juridiske tittelen til det jødiske folk til Israels land ble anerkjent av det internasjonale samfunnet på San Remo-fredsmøtet i 1920. Judea og Samaria er ikke fransk Algerie.


Konsekvensene av denne anerkjennelsen er at det jødiske samfunn i Judea og Samaria er lovlige i henhold til folkeretten, selv om de regelmessig blir fordømt av de politiserte FN og EU. I motsetning til tidligere fransk-okkuperte Algerie, utgjør Judea og Samaria det forfedrene kalte  "hjertet av Israel".


 Israel vant territoriene i en defensiv krig etter å ha blitt angrepet av arabiske styrker. Siden "Palestina" er en fiksjon, skal Judea og Samaria juridisk defineres som en del av landet Israel. Dette betyr at Israel har juridiske rettigheter i Judea og Samaria som de franske kolonialister i Algerie eller Vietnam ikke hadde.


Dette betyr ikke at Israel vil når som helst legge til rette for alle de omstridte territoriene. Det er ikke i den jødiske statens interesse å legge til ytterligere 2 millioner arabere til befolkningen. Imidlertid kan deler av det jødiske befolkede områder i Judea og Samaria til slutt bli lagt til Israel i en fremtidig arabisk-israelsk fredsavtale. Dette er i tråd med ånden i FNs hovedoppløsning 242, som forutsetter at Israel vil beholde noen av områdene.


Israel er ikke en «okkupant» og landet var heller ikke etablert som et "fristed for flyktninger fra Holocaust", som det nylig ble hevdet av Hollywoods skuespiller Natalie Portman. Israels siste grenser er ennå ikke definert. Men det som utvilsomt er riktig, er at det moderne Israel er den historiske og juridiske realiseringen av det jødiske folks retur til sine forfedres hjemland. Veien til ekte fred krever en anerkjennelse av denne grunnleggende sannheten.