Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

UTMERKELSE TIL ISRAELSK VANNTEKNOLOGI

     Israelske WaterGen

Miff v/Bjarte Bjellås / Ole Bernhard Sørbøe  28.6.18

I fjor skrev MIFF om den israelske oppstartsbedriften Watergen, som har utviklet en teknologi som gjør fuktighet i luften om til drikkevann. Nå har Verdens økonomiske forum valgt Watergen som en av sine teknologiske pionerer ut fra flere hundre kandidater, skriver avisen Jerusalem Post.

Vannmaskinen gjør luft om til vann ved å bruke en rekke filtre som renser luften. Etter at luften er sugd inn i maskinen, blir den avkjølt. Fuktigheten som oppstår blir behandlet og gjort om til rent drikkevann. Maskinen bruker en varmeveksler av plast istedenfor aluminium, noe som bidrar til å redusere kostnadene kraftig. Én kilowattime strøm blir til fire liter rent drikkevann.

Maskinen kan brukes på steder hvor det er tørke, hvor det er et defekt eller ødelagt vannsystem, hvor vannet er forurenset eller lignende situasjoner.

I tillegg å kunne påvirke tilgangen på vann kan den israelske teknologi også bidra til fremme fred, stabilitet og være bærekraftig for miljøet.


Rent drikkevann er det sjette målet på FNs liste over bærekraftig utvikling innen 2030. Styreleder i Watergen, Maxim Pasik, sier dette målet kan bli nådd lenge før takket være deres revolusjonerende teknologi.

– Vår patenterte vannteknologi vil redde millioner og forbedre livskvaliteten til milliarder av mennesker, forhindre konflikter på grunn av vann og fjerne unødvendig forurensing fra plastikkflasker, sa Pasik da selskapet ble utpekt av Verdens økonomiske forum.

Rundt 1,1 milliarder mennesker mangler tilgang til rent drikkevann. For over 2,7 milliarder mennesker er drikkevann en mangelvare minst én måned i året. Hvis dagens vannforbruk fortsetter, kan to tredeler av verdens befolkning stå overfor vannmangel innen 2025.

Sør-Afrika er et land som sliter med vannmangel, men landets ledelse lar heller innbyggerne tørste framfor å ta imot hjelp fra israelsk vannteknologi.