Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

VALGET I ISRAEL. NETANJAHU PÅ GRENSEN TIL FLERTALL

Valget i Israel: Netanjahu på grensen til flertall
Høyre-alliansen mangler foreløpig to mandater på flertall, men alle venter på soldatstemmene. Valget viste sterk vekst i fremmøte-prosenten.
 
     Av Odd Sverre Hove
 
Det er det såkalte «preliminære» opptellingsresultatet som går ut på at Netanjahu og høyreblokken hittil har sikret seg 59 av de 120 folkevalgte, mens opposisjonspartiet De Blå-Hvite sammen med Arbeiderparti-alliansen har sikret seg 39.
At opptellingsresultatet er «preliminært». betyr at valgstyret ikke er ferdig med kontroll-tellingen og med et utall andre kontroll-funksjoner.
Det er to parti-fraksjoner som tradisjonelt telles utenom de to store blokk-fraksjonene. Den ene er Felleslisten av arabiske partier som ligger an til å få 15 folkevalgte. Det andre er uro-kråken i israelsk politikk det siste året, Avigdor Lieberman og det russiske innvandrerpartiet Jisrael Beitenu som ligger an til å få 7 folkevalgte.
Begge disse fraksjonene nekter å støtte både Bibi Netanjahu og opposisjonsleder Benny Gantz.
 
«To-konvolutt-stemmene»
Men en type stemmer har valgstyret hele dagen tirsdag 3. mars utsatt å telle opp. Det er de såkalte to-konvolutt-stemmene fra til sammen 400.000 velgere. Det store flertallet av disse stemmene er vanligvis soldater som avtjener verneplikt. Historisk bruker valgresultatet fra soldat-stemmene å styrke høyresiden en del. Men det er usikkert om det vil bli nok til å vippe høyre-blokken over flertalls-grensen fra 59 til 61 folkevalgte.
Også sykehus-pasientene er «to-konvolutt-stemmer». Det samme er diplomatene i utenriks-tjeneste og fangene i israelske fengsler.
 
Corona-isolerte velgere
I år har Israel dessuten en femte kategori av dette slaget: mer enn 4.500 corona-smittede velgere som sitter i hjemme-isolasjon etter utenlandsreiser til corona-infiserte land som Italia og China.
Israel opprettet 15-16 egne valgstasjoner for de 4.500 corona-isolerte velgerne. Der sto valg-funksjonærer klar i smittevern-drakter og desinfiserte velgernes hender før de ga dem plasthansker og stemme-konvolutter.
Etter noe nøling forlyder det nå at disse mulige corona-smittede konvoluttene skal telles av ambulansefolk fra Israels versjon av Røde Kors, Israel Røde Davidsstjerne, pluss noen fra den øverste ledelsen i det israelske valgstyret.
Resultatene fra disse til sammen 400.000 ikke opptelte stemmene ventes ikke før tidligst utpå dag onsdag. Og fintellings-resultatet ventes først til helgen en gang.
Diverse rykter om mulige avhoppere fra opposisjonen til Likuds og Netanjahus side av delestreken – er foreløpig ikke bekreftet.