Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

VIL DYRKE AVOKADO I MAROKKO

Vil dyrke avokado i Marokko


Israels største jordbruks-firma Mehadrin planlegger å starte avokado-dyrking i Marokko, etter at fjorårets fredsavtale mellom Israel og Marokko har vist seg levedyktig.
 

 

Den israelske nasjonal-økonomien hadde en vekst på hele 15,4 prosent i annet kvartal i år, etter avslutningen av fjorårets corona-nedstengninger og parallelt med de nye og blomstrende relasjonene mellom Israel og fire sunni-arabiske land.
Marokko er ett av de fire landene som i fjor inngikk såkalt Abraham-avtale og sluttet offisiell fred med Israel. Nå vil Israels største jordbruks-selskap Mehadrin starte avokado-dyrking i Marokko, og gjerne også i andre land i Afrika og Latin-Amerika.
 
Superfrukt
Israelsk presse beskriver avokado som en superfrukt. Det kommer av at avokado inneholder store mengder en-umettet fett, som (i likhet med oliven) er full av de livsvikte omega-3-fettsyrene. De motvirker alle slags betennelsesdannelser i blodårene. Slike betennelser regnes som hovedårsakene bak den vestlige verdens hjerte-kar- «epidemi» som koster så mange mennesker livet.
Avokado (og oliven) er dermed noe av det sunneste kan man spise. Avokado inneholder også E-vitamin, B-vitamin, A-vitamin, C-vitamin, kalium, magnesium – og diverse andre vitamin- og mineral-typer.
I Israel er dyrking av avokado i stor stil blitt svært vellykket, etter at blant andre faren til tidligere statsminister Ariel Sharon (som var en jødisk innvandrer fra Hviterussland) ble en israelsk pioner innenfor avokado-dyrking.
 
Abrahams-avtalenes levedyktighet
I kjølvannet av «Abraham-avtalen» mellom Israel og Marokko i fjor avla den israelske utenriksministeren Jair Lapid nylig et offisielt statsbesøk i Marokko og fikk på plass diplomatisk representasjon i landet. I den forbindelse er det nå blitt kjent at det store israelske jordbruksfirmaet Mehadrin (som betyr «koscher») ønsker å starte avokado-dyrking i stor stil i Marokko.
Selskapets administrerende direktør, Sjaul Sjelakh, sier til nettavisen The Allgemeiner at israelsk avokado-dyrking i Afrika og/eller Latin-Amerika trolig vil forenkle avokado-eksport til det europeiske markedet, ikke minst på grunn av geografi og kostnadsreduksjon.
Etterspørselen etter avokado skal for tiden være en god del større enn det som kan tilbys. Planene antas derfor å være svært lønnsømme både på kort og lang sikt. Samtidig er planene en sterk indikasjon på hvor levedyktig Abraham-avtalene fremdeles er, trass i at mange fryktet de ville dø ut straks Donald Trump var gått av som USAs president.