Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

Stort flertall for å redusere i støtte til det palestinske selvstyre

Politiet og redningsmennene på Haas-promenaden i Jerusalem, hvor en terrorist drepte fire jødiske soldater ved å kjøre inn i dem med en lastebil i januar 2017.

Ordet og Israel Danmark / Ole Bernhard Sørbøe 16-7.2018

Når de palestinske myndigheter betaler 1 shekel til terrorister i israelske fengsler - eller deres familier - reduseres Israels støtte til selvstyret tilsvarende med 1 shekel. Det ble vedtatt på mandag av Knesset med 87 stemmer mot 15 stemmer.

Med loven ønsker man å fjerne det økonomiske insitamentet til å begå terror mot Israel, ved å legge press på lederne i Ramallah.

Israel betaler mange millioner shekel hvert år til selvstyret. Det samme gjør mange andre land. Men nylig har det blitt lagt større vekt på problemet med terrorister som mottar økonomisk støtte. Blant annet ble det diskutert i parlamentet nylig, hvor Dansk Folkeparti foreslo å fryse dansk støtte så lenge terrorister blir belønnet. Forslaget ble avvist.

USA har nylig hatt den samme debatten. Og her var resultatet  den såkalte Taylor Force Act-loven. Taylor Force ble drept av en palestinsk terrorist i 2016, noe som resulterer i at amerikanerne har lagt press på palestinerne.

I går ble det klart at Australia har omdirigert betalingen til selvstyret. Hittil har støtten vært gjennom Verdensbankens program for palestinsk utvikling og støtte. Australias årlige subsidie ​​på 7,4 millioner US-dollar vil nå gå gjennom FNs humanitære fond for de palestinske territoriene. Årsaken er at de er bekymret for at pengene går til terrorist-støtte.

Selv om det var stor støtte til loven i Knesset, er statsminister Netanyahu  bekymret for hva det kan få av konsekvenser. Han frykter at økonomien til slutt kollapser hvis mange land kutter støtten. Dette vil skape en kaotisk situasjon i form av et maktvakum på Vestbredden, hvor terroristgruppen Hamas vil prøve å ta kontroll. Den andre muligheten  er selvsagt at presset fungerer, så selvstyrets president, Mahmoud Abbas, velger å stoppe terrorist-belønningen, som faktisk utgjør 7 prosent av selvstyre-budsjettet. Hittil har han imidlertid avvist dette. For et år siden sa Abbas i en tale at utbetalinger til familiene til terroristers etterlatte, er et sosialt ansvar som handler om å "lete etter uskyldige mennesker som er rammet av fengsling eller drap på sine kjære". Han sa videre, "at de er offer for okkupasjonen".

Den israelske shekelen, som i fremtiden vil bli trukket fra støtten til selvstyret, vil i stedet gå til støtte og hjelp til de etterlatte jøder som har blitt drept i terrorangrep.