Gjennom Mellomkirkelig råd tar Den norske kirke nå til orde for at Norge skal boikotte Israel.
Mellomkirkelig råd er Den norske kirkes organ for kontakt mellom Den norske kirke og utenlandske kirker og internasjonale kirkelige organisasjoner.
Rådet har også ansvar for å kontakten mellom Den norske kirkes og andre kirker i Norge, blant annet gjennom Norges Kristne Råd, der de fleste norske kirkesamfunn er representert. Norges Kristne Råd fremmer pro-palestinsk og anti-israelsk aktivitet gjennom blant annet Ledsagerprogrammet.
Mellomkirkelig råd er bare en av flere kristne aktører som sammen med 50 norske organisasjoner har skrevet under på et krav til utenriksminister Jens Stoltenberg om at Den norske bank (Oljefondet) umiddelbart må trekke tilbake alle investeringer i selskaper som kan spores til å ha noen som helst tilknytning til de israelske bosettingene i Judea og Samaria.
Også Kirkens Nødhjelp, KFUK-KFUM Norge og Sabeel Kairos Norge har skrevet under på kravet. Det samme har CENTRAL JAMAAT-E AHL-E SUNNAT NORGE (Norges største muslimske menighet) og Islamsk Råd Norge.
– Nå må Norge vise lederskap og trekke pengene ut. Oljefondet vil med det sette en global standard for ansvarlige investeringer. Dette handler om å ikke akseptere folkerettsbrudd og å stå opp for den hardt prøvede befolkningen i Palestina, sier Arne Næss-Holm, konstituert generalsekretær i Kirkens Nødhjelp.
Venstre-ekstreme organisasjoner som Palestinakomiteen, Fellesutvalget for Palestina, Ship to Gaza og BDS Norge har også skrevet under på kravet.
LO, en av de øvrige organisasjonene, deler en fyldig sak om kravet på sin nettside. Blant andre betydelige organisasjoner er Redd Barna, Amnesty International og Norsk Folkehjelp.
Organisasjonene krever at regjeringen:
1. Umiddelbart trekker Oljefondets investeringer fra selskaper med uakseptabel risiko for medvirkning til folkerettsbrudd i Palestina.
2. Strammer inn retningslinjene for fondet og sørger for at de følger folkeretten.
LOs nettside deler hele brevet de 50 organisasjonene har sendt til Stoltenberg.
– Oljefondets investeringer i selskaper knyttet til den ulovlige okkupasjonen og andre folkerettsbrudd i okkupert palestinsk territorium bryter med Norges folkerettslige forpliktelser, heter det i brevet.
I praksis vil organisasjonene trekke Oljefondets investeringer fra alle selskap som kan spores til å ha en forbindelse til selskaper med interesser i de israelske bosettingene i Judea og Samaria.
Det bor over en halv million israelere i disse områdene. Veldig mange israelske selskaper har interesser i selskaper som kan knyttes til produksjon av varer og tjenester i Judea og Samaria. I praksis er kravet til Stoltenberg en norsk boikott av en betydelig del av israelsk økonomi. Og det er også hensikten bak kravet. Det legges ikke skjul på det: Israel skal presses til å etterkomme krav fra det internasjonale samfunnet - i denne sammenheng det norske samfunnet.
Heller bensin på bålet av antisemittisme
LO har tidligere vedtatt å kjempe for full internasjonal boikott av Israel - økonomisk, akademisk og kulturell. Dette innebærer blant annet at israelsk forskning skal boikottes, sammen med israelske idrettsutøvere og kunstnere.
Også Arbeiderpartiets ungdomsparti (AUF) går inn for boikott av Israel. Moderpartiet fikk nylig med nød og neppe avverget at også landsstyremøte gikk inn for boikott.
I en tid der Israel er hardt prøvet i kjølvannet av den bestialske og katastrofale massakren 7. oktober 2023, kvesser norske ateister, kristne og muslimer klørne. Israel skal, med alle tilgjengelige midler, presses til å etterkomme deres krav.
Denne uka starter LO-kongressen, der Norges største arbeidstakerorganisasjon skal vedta politikk og velge ledelse.
Ledelsen i LO foreslår nå et lovforbud (!) mot både offentlig og privat handel og investering som kan knyttes til israelske selskaper med interesser i selskaper i Judea og Samaria.
– Det er ubehagelig med det voldsomme Israel-hatet vi ser i Norge, sier Ervin Kohn, tidligere mangeårig leder i Det mosaiske trossamfunn, i Nettavisen.
Kohn viser til forskning som avslører en tydelig sammenheng mellom anti-israelske holdninger og den faretruende økningen av antisemittisme i landet.
En felles internasjonal front
Det blåser en pro-palestinsk og anti-israelsk vind over Norge. Norske myndigheter, norske medier, norske fagforeninger og Den norske kirke forener krefter sammen med det muslimske samfunnet i Norge.
Og samtlige av disse aktørene kjemper for å fremme sine sterkt pro-palestinske og anti-israelsk holdninger også internasjonalt.
I lys av den samlede og massive kritikken og fordømmelsen av Israel, og ikke mot alle de andre statene det kunne være både naturlig og aktuelt å kritisere og fordømme, må man nesten nødt til å spørre seg:
Hvorfor dette hyperfokuset på Israel?
Hva er forklaringen på det uproporsjonale engasjementet?