Hjelp til Israel
Vipps 18720

HAR ISRAELSK POLITI «KAPRET» MOBILTELEFONER?

 

Har israelsk politi «kapret» mobiltelefoner?
Mulig politiskandale knyttet til dataprogrammet «Pegasus» debatteres heftig – etter finansavis-oppslag om overvåking av 26 samfunnstopper.
 

 
Den antatte politi-skandalen har i israelsk presse fått navnet «Pegasus-skandalen». Pegasus var i gresk mytologi navnet på en hest som hadde vinger. I Israel er Pegasus nå navnet på en hemmelig programvare for telefon-overvåkning.
Programvaren ble opprinnelig utviklet i cyber-krig-avdelingen Unit 8200, innenfor Israels hemmelige militære etterretningstjeneste AMAN. Men den versjonen som fokuseres i oppslagene om politiet er blitt del-utviklet innenfor privat næringsliv i Israel. Nærmere bestemt er det forretnings-konsernet NSO-gruppen som skal ha tjent milliardsummer på å selge Pegasus til andre lands hemmelige tjenester.
 
Avsløring i finansavis
Søndag 7. februar kom skandale-oppslaget om at også det sivile israelske politiet i hemmelighet hadde kjøpt Pegasus hos NSO-gruppen. Politiet tok angivelig Pegasus i bruk for å avlytte mobiltelefonene til vanlige israelere.
Det var den israelske finansavisen Calcalist som kom med kjempe-avsløringen: Politiets hemmelige avlytting var skjedd i meget stort omfang. Konkret nevnte avisen 26 navn på israelske samfunnstopper. Pegasus-overvåkingen var dessuten skjedd totalt ulovlig. Det fins en egen lovparagraf i Israel som forbyr hemmelig overvåkning med mindre den er forhåndsgodkjent av en domstol. Den loven hadde politiet angivelig ignorert.
Avsløringene i finansavisen Calcalist skapte sjokk-virkninger, ikke minst blant dem som ble konkret navngitt. Det er litt av en navneliste. Navnene sprer seg ut over hele det israelske samfunnet: til venstresiden, til sentrum og til høyresiden, til politikere, til topp-byråkrater, til toppledere i privat næringsliv, til ulike protest-ledere på alle slags politiske fløyer, til ordførere i diverse byer, til fagforeningsledere, til journalister og medie-direktører – og så videre.
 
Slik kan Pegasus «kapre» mobiltelefoner
Også virkemåten til Pegasus skapte sjokkbølger. Det ble opplyst at Pegasus-programmet utnytter noen eksisterende smutthull i den programvaren som bor i de forskjellige mobiltelefon-typene. Gjennom smutthullene sniker Pegasus seg inn i hver mobiltelefon og legger igjen en avlegger. Pegasus-avleggeren sørger for avlytting av de løpende telefonsamtalene. Og videre: Den laste over til overvåkerens datamaskiner hele meldingshistorikken til hver mobile-bruker, hele søkehistorikken til hver mobil-bruker, hele billedarkivet til hver mobil-bruker og hva som helst som måtte være aktuelt av rene skjermdump. Pegasus kan i hemmelighet slå på mobiletelefonens mikrofon og/eller kamera og avlytte alt som skjer. Pegasus er simpelthen i stand til å kle hver mobiltelefon fullstendig splitter naken.
Og enda mer ble avslørt i Calcalist-oppslagene. Det israelske politiet skal ha en egen cyber-avdeling i en diskret fem-etasjers bygård. Der sitter tjenestemennene og lyttet gjennom privatsamtaler, leser gjennom folks meldinger og analyserer folks søkehistorikk. Ingen domstol overvåker overvåkerne, hevder Calcalist. Ingen dommer forhånds godkjenner hver overvåkning. Alt er angivelig opp til cyber-politiet selv. Hvis finansavisen altså er korrekt informert.
Hver gang politiets cyber-avdeling finner noe som kan være av interesse for en eller annen pågående etterforskning – blir funnene resymert og utlevert til de etterforskerne som etterforsker hver kriminal-sak. Etterforskerne blir ikke informert om at funnene stammet fra ulovlig overvåkning. Men de får bare høre at de stammer fra «tilfeldige engangs-kilder», heter det i skandale-reportasjene.
 
Debatt om granskingskommisjoner
Politiet selv prøvde først å bagatellisere Pegasus-skandalen. Den nåværende toppsjefen i israelsk politi, Kobi Sjabtai, er forholdsvis fersk i stillingen. Han gjorde det kjent at han ville granske saken og at han (som det het) «var begynt å gjøre oppdagelser som kunne endre på situasjonen». Statsråden for politisaker i regjeringen startet på sin side en departemental gransking. Men mange krevde straks en uavhengig statlig granskings-kommisjon ledet av en dommer og med total uavhengighet av de ulike partiske oppdragsgiverne.
 
Ble Avner Netanyahu total-avlyttet?
De fleste i Israel var trolig mest interessert i den forrige toppsjefen i israelsk politi, Roni Alsjeikh. Han må jo i tilfelle ha visst om den ulovlige avlyttingen. Han kom dessuten selv fra etterretningstjenesten Sjin Bet, før han ble politisjef. Israels tre store etterretningstjenestene rår naturligvis over verdens mest avanserte hemmelige avlyttingsmetoder. Nå begynte mange å si til hverandre at det antagelig var den forrige politisjefen som hadde tatt med seg Sjin Bets hemmelige etterretningsmetoder fra antiterror-krigen over til vanlig sivilt israelsk politi. Mange husket også den heftige offentlige krangelen mellom ex-politisjef Alsjeikh og ex-statsminister Bibi Netanyahu. like før Alsjeikh ble pensjonist.
Roni Alsjeikh tiet lenge bom stille om Pegasus-skandalen. Men omsider ga han et par intervjuer. Alsjeikh sa at medieoppslagene er voldsomt overdrevne. Og han sa at ingen overvåkes uten domstols-godkjenning.
På den andre siden begynte omsider et spesielt spørsmål å påkalle oppmerksomhet: Hadde politiet drevet med hemmelig avlytting av tidligere statsminister Bibi Netanyahu? Hvorfor sto navnet til Bibis stillferdige sønn, Avner Netanyahu, og dessuten mange av Bibis nærmeste rådgivere, på listen over de 26 total-overvåkede?