Hjelp til Israel
Vipps 18720

ISRAELSK LASERVÅPEN KOMMER SNART

 

Israelsk laservåpen kommer snart
Senest om et år kommer Israel til å utplassere et laservåpen i det israelske rakettskjoldet, har den israelske statsministeren, Naftali Bennett, opplyst. Pressen kaller våpnene Jern-strålen, The Iron Beam.

 


Statsminister Bennett var tirsdag 1. februar foredragsholder ved den årlige konferansen til det israelske nasjonale Instituttet for Sikkerhets-Studier i Tel Aviv, INSS. Det var der statsministeren lettet på sløret og informerte israelerne om det kommende nye laser-våpenet.
 
Laser-forløper i august 2020
Informasjonen er riktignok ikke aldeles flunkende ny. For halvannet år siden, i august 2020, ble det kjent at tre israelske ingeniører, som samarbeidet med både det israelske forsvaret og det israelske politiet, hadde funnet opp en slags laser-kanon, «Lysklingen». Den kan skyte ut en laserstråle som ødelegger i luften små dronevåpen og ballongdrevne brannbomber. Utprøvingen under Hamas-ungdommenes kampanje med slike små brannbomber mot Israel for halvannet år siden – var nesten 100 prosent effektiv.
På pressebildet for halvannet år siden kunne man se lasteplanet på en militær lastebil. Festet til en svingbar konstruksjon så man et tre-fire meter langt rør med en tykkelse på en hel meter i diameter. Konstruksjonen kunne ikke bare svinges hele sirkelen rundt, men også heves og senkes i vinkler fra null til 90 grader. På den måten kunne dette eldre laservåpenet siktes inn mot alle mål i alle vinkler innenfor en hel halvkule. Med en presisjons-radar kunne laservåpenet sikte seg inn på millimeteren og skyte slike små angrepsvåpen i fillebiter lenge før de nådde målet og anrettet skade.
 
Mål: en laser-ringmur rundt Israel
Nå opplyser altså statsministeren at dette første laservåpenet er blitt videreutviklet og ekspandert til å kunne skyte i stykker også store fiendtlige angrepsraketter – på mye større avstand.
Det nye våpenet vil senest om et år bli utplassert på eksperimentell basis i Sør-Israel, deretter også andre steder. Målet er å komme så langt at Israel langs alle grensene kan omringe landet med en ringmur av laserbasert rakett-forsvar – som kan beskytte Israel mot både raketter, missiler, droner og andre angrepsvåpen. – Det vil kunne eliminere den farligste trusselen vi står overfor fra Israels fiender, sier Bennett.
 
100 kilowatt strøm  istedenfor millionsummer
Statsministerens utspill utløste straks en strøm av pressekommentarer.
Nå snakker alle om det nye laser-våpenet, skrev militær-korrespondent Anna Ahronheim i The Jerusalem Post. – Dette høres virkelig ut som Stjernekrig, Star Wars. Tydeligvis skal det nye våpenet kunne skyte ned både langdistanse-raketter og raketter fra stor høyde. I så fall vil maktbalansen mellom Israel og Iran bli kraftig forrykket i Israels favør.
En annen presse-kommentator i samme avis, Lahav Harkov, skildret hvordan Israel i en helt ny målestokk vil kunne stanse de samordnede multi-angreps-salvene som Israels fiender har prøvd å teste ut mot det nåværende israelske rakettskjoldet. Og med en elektrisk strøm-styrke på bare rundt 100 kilowatt kan det nye laser-våpenet ha en rekkevidde på omtrent 20 kilometer, skriver Harkov. – Det blir mye billigere enn dagens rakettskjold.
 
Ville overbelaste Jernkuppelen
Planen fra de Iran-kontrollerte fiende-hærene rundt Israel har lenge vært å prøve å overbelaste det israelske rakettskjoldet ved å fyre av samtidig hundrevis på hundrevis av angrepsraketter. Målet var at det israelske selvforsvarsvåpenet Jern-kuppelen, The Iron Dome, ikke skulle greie å holde samtidig styr på alle angrepsrakettene og derfor slippe noen av dem igjennom under angrepene på de israelske byene.
Det var en slik overbelastnings-strategi Iran ba Hamas teste ut da Hamas i mai 2021 plutselig startet opp den elleve-dager lang rakettkrig mot Israel. Det var en angrepskrig som Hamas på forhånd visste at de ville tape. Men tap var pris Iran og Hamas godtok, fordi de ville se om det israelske rakettforsvaret faktisk ville greie seg i møte med 4.500 angrepsraketter fra Gasa.
I praksis viste det seg i mai 2021 at det bare var én episode der det israelske rakettskjoldet hadde problemer. Ett av rakettskjold-batteriene skulle avløses av et annet batteri på grunn av et reparasjons-behov. Under stafett-vekslingen oppsto det en liten luke da noen få angrepsraketter fra Hamas slapp igjennom og traff bebygd område i Askalon. Bortsett fra den episoden viste Jern-kuppelen samme treffsikkerhet som før – en treffsikkerhet på over 90 prosent.
 
Men hva er egentlig en laser?
Nå håper altså den israelske statsministeren å få på plass et enda mer effektivt rakettforsvar i form av et flunkende nytt laser-våpen. Pressen er begynt å kalle det nye våpenet «Jern-strålen», «The Irons Beam», i en åpenbar hen-spilling på det eldre rakettforsvars-våpenet «Jern-kuppelen», «The Iron Dome».
Hva er egentlig en laser-stråle, forresten? På norsk Wikipedia står det at Laser er en innretning som forsterker og sender ut elektromagnetisk stråling, vanligvis av form som en konsentrert lysstråle. Lysbølgene svinger i takt med hverandre på en måte som er samordnet helt nede på atom-nivå. Og det betyr at energien i bølgene forsterkes kraftig med noe som kalles «konstruktiv interferens». Javel. forstå det, den som kan. Men nyhets-poenget er at Israel nå våpeniserer laser-energi i et egen-oppfunnet rakettforsvarsvåpen.