Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

Advarer Mot Antisemittismen

Tyskland og Frankrikes ledere advarer mot antisemittismen -
80 år siden Krystallnatten.

  Tysklands forbundskansler Angela Merkel(foran nr. 2 fra venstre

Foto: AP / NTB Scanpix

Norge I Dag / Ole Bernhard Sørbøe

Tyskland må handle konsekvent mot rasisme, fremmedfrykt, sosial utelukkelse, jødehat og antisemittisme, sa Merkel under markeringen av 80-årsdagen for Krystallnatten i Berlins største synagoge sist fredag.

Antisemittiske handlinger har økt med 69 prosent i Frankrike så langt i år. – Vi er ikke ferdig med antisemittisme, sier statsminister Eduoard Philippe.

 – Enhver aggresjon mot en av våre borgere fordi de er jøder er som et ekko av en ny krystall som knuser, skriver Philippe.

– Hvorfor skal vi i 2018 huske på et så smertefullt minne? Fordi vi er veldig langt unna å være ferdig med antisemittisme, skriver han videre.

Antallet antisemittiske handlinger betegner han som «ubarmhjertig».

Etter et rekordår i 2015 falt antallet antisemittiske handlinger i Frankrike med 58 prosent i 2016, og ned ytterligere sju prosent i fjor. Det var imidlertid en økning i voldelige handlinger mot jøder.

I Facebook-innlegget sitt siterer den franske statsministeren holocaust-overlever og nobelprisvinner Elie Weise.

– Den virkelige faren, min sønn, er likegyldighet. Den franske regjeringen lover å ikke være likegyldig, skriver Philippe.

Franske myndigheter planlegger å stramme inn reglene for hatytringer på nett neste år, blant annet gjennom å legge press på Facebook og andre giganter for å gjøre mer for å fjerne rasistisk og antisemittisk innhold.

Philippe sier regjeringen også vil «eksperimentere med et nettverk av etterforskere og dommere spesielt trent i kampen mot hatefulle handlinger», som potensielt kan bli en nasjonal styrke.

Merkel advarer mot fremmedfrykt
Også Tysklands statsminister Angela Merkel advarte om at antisemittismen er på fremgang igjen, da hun deltok i 80-årsmarkeringen for Krystallnatten.

– Tyskland må handle konsekvent mot rasisme, fremmedfrykt, sosial utelukkelse, jødehat og antisemittisme, sa Merkel da hun holdt tale i Berlins største synagoge fredag.

80 år siden Krystallnatten
Natt til sist lørdag var det 80 år siden Krystallnatten, som for alvor ble starten på jødeforfølgelsen i Tyskland. Tusenvis av synagoger og jødiske butikker i landet ble plyndret og tent på. Navnet Krystallnatten spiller på de store mengdene med knust glass fra vindusruter i jødiske butikker som dekket fortau og gater.

Titusenvis av jøder ble deportert og minst 90, trolig opp mot 1.300, ble drept natten mellom 9. og 10. november 1938.

Merkel sa i talen at det er et blomstrene jødisk liv i Tyskland igjen, men hun er bekymret for antisemitismen som truer jøder i Tyskland og andre steder i verden.

I talen nevnte hun blant annet angrep mot jøder som bærer det tradisjonelle jødiske hodeplagget kippa. Hun kalte videre angrepet mot en jødisk restaurant i byen Chemnitz, som ble utført av høyreekstremister i august, for skremmende.

– Slike handlinger vekker dårlige minner om begynnelsen av jødeforfølgelsen i 1930-årene.