Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

"VI HAR ET SPESIELT ANSVAR FOR ISRAEL OG DET JØDISKE FOLK"

Østerriksk kansler Sebastian Kurz var søndag på besøk i Israel. Der besøkte han Jerusalems gamleby og stoppet ved klagemuren, det østerrikske hospitset på Via Dolorosa i det kristne kvartalet, og Den Hellige Gravs Kirke. Det var Kurz første tur til Israel etter at han ble valgt til forbundskansler i Østerrike og inngikk regjeringssamarbeid med det høyreorienterte Frihetspartiet.

 Østerriksk kansler Sebastian Kurz

NORSK-ISRAELSK HANDELSKAMMER / Ole Bernhard Sørbøe

 

Kurz besøkte også Holocaustmuseet Yad Vasheim og la ned krans sammen med en overlevende fra Mauthausen konsentrasjonsleir i Østerrike. Frihetspartiets leder Heinz-Christian Strache har tidligere besøkt Yad Vasheim.
“Som Østerrikes kansler må jeg si at Østerrike og det østerrikske folket bærer en tung byrde for deres forferdelige og skammelige forbrytelser begått under Shoah,” sa han på Yad Vashem. “Men la meg forsikre dere om at vi østerrikere vet at vi er ansvarlige for vår historie. Det er vår plikt å sikre at Shoah aldri vil skje igjen, og at min generasjon og etterfølgende generasjoner aldri vil glemme disse fryktelige forbrytelsene,” sa kansleren. Omkring 50 000 østerrikske jøder mistet livet i Holocaust.
I går møtte Kurz Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Han hadde ingen planer om å besøke steder som kontrolleres av de palestinske selvstyremyndighetene. «Israels naboer er ikke som Østerrikes – Liechtenstein og Sveits – og av den grunn vil vi forsøke å øke bevisstheten i Europa rundt Israels spesielle situasjon, særlig sikkerhetsutfordringene», sa Kurz under en felles pressekonferanse med Netanyahu etter møtet. Kurz, som leder det konservative partiet ÖVP, betegnet forholdet mellom Østerrike og Israel som bedre enn noensinne, og han understreket samtidig at landet har et spesielt ansvar overfor Israel og det jødiske folk.